Fem Manresa només aconsegueix el suport de C's en la proposta de repensar la inversió a la ciutat de FGC

La formació va presentar una moció al ple demanant que en comptes de pensar només en la capital del Bages, es tinguéssin en compte, també, les deficiències de mobilitat a la resta de la comarca

21 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:54h
La regidora Roser Alegre durant el ple d'aquest dijous
La regidora Roser Alegre durant el ple d'aquest dijous | AjM
En el ple celebrat aquest dijous, Fem Manresa va presentar un total de tres mocions en solitari, una de les quals va reeixir i les dues restants van acabar tombades pels vots en contra de la majoria de partits del consistori.

La primera proposició, tal com ja va avançar aquest diari, va ser l'única que va rebre prou vots favorables per tirar endavant. Juntament amb el testimoni de Jorge Eliecer Pulido, president de l'Associació de Colombians del Bages, la formació anticapitalista va demanar condemnar la repressió que s'està produint a Colòmbia des del passat 28 d'abril, arran de les mobilitzacions ciutadanes en contra del projecte de reforma tributària que el govern vol implantar. "Davant les greus violacions als drets humans per part de la força pública, volem donar suport al poble colombià, condemnar la repressió i demanar la implementació a tots els seus efectes de l'Acord de Pau", van expressar els regidors de Fem Manresa. La moció es va aprovar amb els vots a favors d'ERC i Junts i va comptar amb les abstencions del PSC i Ciutadans (C's).

Res de tren-tram: el projecte de reforma de la línia ferroviària a Manresa es queda com està

La següent proposta en solitari que van posar damunt la taula els de l'esquerra independentista va ser la de repensar el destí dels prop de 60 milions d'euros que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) invertirà a Manresa per soterrar la línia ferroviària des de l'actual estació de Manresa Alta; per eliminar tot el tram de via a celobert; per enderrocar l'estació del Baixador, i per crear una nova estació. Segons van exposar els de Fem, es tracta d'un projecte que casa amb la idea que té el partit de caminar cap a una mobilitat que prioritzi el transport públic en detriment del privat, però no contempla les "necessitats reals de mobilitat de la ciutadania".

Al seu entendre, el que convindria seria intentar donar resposta als problemes de connectivitat i transport públic que hi ha entre els diversos municipis de la comarca. És per això que, seguin en la línia del que va proposar la CUP de la Catalunya Central fa poques setmanes, van proposar al ple recuperar el projecte de tren-tram aprovat l'any 2009 per poder ampliar el servei de passatgers i mercaderies des de Manresa fins a Sallent i Súria aprofitant la xarxa de transport de la potassa. Un projecte que no se centraria només en la capital de comarca sinó que tindria en compte la resta del Bages.

La moció només va ser aprovada amb els vots de Fem Manresa i Ciutadans. La resta de partits hi van votar en contra.

Sols en el rebuig als projectes de centrals eòliques i fotovoltàiques

La darrera moció dels anticapitalistes anava en la línia de rebutjar els projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques previstes al Bages. En la seva intervenció van demanar que com a Ajuntament s'adherissin al manifest "Per un model energètic sostenible a Catalunya" per derogar el Decret Llei 16/2019 i iniciar els tràmits per aprovar la Llei de Transició Energètica. 

La proposta no va convèncer cap dels partits: tots hi van votar en contra.