Cultura

Espurnes Barroques seguirà aquest cap de setmana amb quatre concerts i dues conferències

La majoria d'actes tenen pràcticament totes les localitats exhaurides

per NacióManresa, 20 de maig de 2021 a les 17:25 |
La trompetista avinyonenca Alba Careta serà una de les protagonistes del segon cap de setmana d'Espurnes Barroques | Promocional
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després d'un primer cap de setmana d'èxit rotund, el festival Espurnes Barroques reprèn el seu calendari d'activitats culturals aquest divendres, 21 de maig, amb una conferència que endinsarà els participants dintre del món sonor de Josquin. L'encarregat de dirigir la proposta serà Xavier Pastrana, un dels directors més subtils de casa nostra. La proposta, que començarà a les vuit del vespre i tindrà lloc a l'església parroquial de Cardona, comptarà amb la veu en directe d'alguns membres de la Coral Cardonina. 

De cara a dissabte -22 de maig- l'acció seguirà amb un concert i tast de vins del celler Grau Grau que anirà a càrrec del saxofonista Gerard Marsal. Aquest prestigiós músic acompanyarà les seves improvisacions amb les sis veus de l'Ensemble O Vos Omnes, un dels més rellevants de l'Estat espanyol en la interpretació de la polifonia renaixentista. La proposta encara disposa d'entrades a la venda i es durà a terme a dos quarts de dotze del migdia a la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona.


El mateix dia 22 però a dos quarts de sis de la tarda, Jordi-Agustí Piqué oferirà, a la sala d'actes de la Casa Gran del Miracle, una conferència telemàtica sobre l'Stabat Mater de Pergolesi. Contràriament al que estava previst, Piqué no podrà viatjar a causa de les restriccions aèries que, un cop fos a Roma novament, li impedirien complir amb la seva agenda com a Preside del Pontificio Istituto Liturgico.

Les propostes de dissabte acabaran amb un dels concerts més especials de tot el festival: el que interpretarà l'Stabat Mater de Pergolesi interpretarà a l'església sense coberta de Sant Pere de Vallferosa de Torà. En aquesta audició, amb les entrades exhaurides des de fa setmanes, les veus d'Elena Copons (soprano) i Gemma-Coma Alabert (mezzosoprano) se sumen a l'Orquestra Barroca Catalana per interpretar una de les obres més corprenedores del barroc. L'experiència s'arrodonirà amb un tast de dues referències insignes dels cellers Exibis i Underground, presentades per Joan Soler, el president de la DO Pla de Bages.


Diumenge: barroc, cervesa i… jazz!

Si el dissabte era el torn del vi, el diumenge ho serà de la cervesa. Diumenge 23 a dos quarts de dotze del migdia, una desena de músics de l'Acadèmia 1750 actuarà a la cerveseria La Guineu de Valls de Torroella amb una solista de luxe: la clavecinista Inés Moreno Uncilla, guanyadora del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España 2018. Oferiran un concert titulat Lluhidas academias, en el qual interpretaran diverses obres que devien sonar a la Barcelona del segle XVIII, entre les quals l'extraordinari (i poc programat) Concert per a dos clavicèmbals de G. B. Pergolesi. Les obres aniran acompanyades amb tres cerveses, explicades per dos responsables de la cerveseria, Jordi Martínez i Joan Raich.

A la tarda, amb la possibilitat intermèdia de fer un menú barroc al Restaurant Casal de Castelltallat, Alba Careta, acompanyada de piano, contrabaix i percussió, versionarà barroc en clau de jazz a l'església de Sant Miquel de Castelltallat. Serà a dos quarts de set de la tarda. L'acte, amb les entrades exhaurides, s'acompanyarà d'un tast de Porc de Palou maridat amb dues cerveses de La Pirata. Gastronòmicament, el plat proposarà al comensal un viatge entre una botifarra barroca i un llom amb salsa cajun, en un trajecte similar al que s'haurà pogut escoltar a dins de l’església amb la veu d’Alba Careta.

Quatre activitats socials i educatives en paral·lel

A banda dels concerts oberts al públic, Espurnes Barroques ha programat diverses activitats socials i educatives paral·leles a les actuacions. Per exeple, aquest dijous, a les set de la tarda, al Garden d'Ampans, Alba Careta farà un assaig general del concert de diumenge, que comptarà amb la participació d'usuaris de la Fundació.

Divendres 21 a la tarda, Gerard Marsal oferirà un taller d'improvisació als alumnes de l'escola de música Musicant, de Cardona. Dissabte a la tarda, O Vos Omnes actuarà també a Cardona, però en aquest cas de manera exluciva per als usuaris de l'alberg Cal Salvador. Dilluns 24 al matí, els i les alumnes de l'escola Sant Esteve de Valls de Torroella podran conèixer el funcionament d'un clavicèmbal de la mà d’Inés Moreno Uncilla.

 

Participació