El PSC alerta d'una allau de desnonaments a Manresa si no s'incrementa el parc d'habitatge social

Els socialistes demanen a l'equip de govern que "mobilitzi recursos" per posar en marxa un Pla de Xoc "urgent" per ajudar a combatre la vulnerabilitat social

Els socialistes demanen a l'equip de govern que posi en marxa un Pla de Xoc "urgent"
Els socialistes demanen a l'equip de govern que posi en marxa un Pla de Xoc "urgent" | GSV
NacióManresa/AFT
20 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:02h
El PSC de Manresa tem una allau de "centenars de desnonaments" a la ciutat. Així ho va exposar durant la darrera reunió que el Consell d'Administració de Fòrum SA va celebrar aquest passat dilluns, 17 de maig; una reunió on un contundent grup socialista va demanar a l'Ajuntament que actués "amb urgència" per tirar endavant un Pla de Xoc que permeti incrementar el parc públic d'habitatges per a destinar-los a combatre la vulnerabilitat social. Aquesta petició s'argumenta, segons el portaveu dels socialistes manresans, Felip González, "en la contrastada realitat que juristes i entitats del tercer sector ens han fet saber sobre la greu situació que ens ve a sobre en els propers mesos, un cop finalitzin les moratòries que des del govern d'Espanya i la Generalitat s'han decretat per impedir desnonaments durant el temps de pandèmia".

En aquest sentit, tal com exposen els del PSC, algunes estimacions sobre desnonaments aturats a Manresa durant l'any 2020 i el que portem de 2021 "ens obliguen a dur a terme una actuació decidida", perquè, vaticinen, és possible que durant els propers dies i mesos "es comencin a desencallar centenars d'alçaments a mesura que la situació sanitària es vagi normalitzant". Aquest fet, asseguren, pot generar que s'acumulin ordres fins ara aturades, "que se sumaran a les que habitualment ja es van produint a la capital del Bages". 

Les mesures per potenciar el lloguer social, insuficients

En el marc del ple ordinari d'aquest dijous, els grups municipals que conformen l'equip de govern (ERC i Junts), presentaran una proposta que pretén posar en marxa quatre línies d'ajudes destinades a petits tenidors que tinguin pisos buits, amb l'objectiu d'incentivar el lloguer social. Tanmateix, aquestes mesures no són suficients pel PSC, que reitera que "ha arribat el moment de fer i executar un Pla de Xoc per a l'Habitatge Social, gestionat pel mateix Ajuntament i per Fòrum SA, amb una dotació econòmica suficient que permeti l'adquisició d'un nombre rellevant de pisos que tenen actualment un valor de mercat encara baix i que no necessiten de molta reforma".

Recordant que "tenim un Pla d'Inversions per aquest any que ha generat un crèdit de més de 7 milions d'euros", els socialistes proposen "ajornar alguna de les seves previsions menys urgents per sumar recursos aquest mateix any 2021". En aquesta línia, afegeixen, "es podria comptar amb una part o la totalitat dels 400.000 euros que es van reunir amb el superàvit del pressupost passat i que a hores d'ara encara no s'han assignat". Si el consistori accedís a valorar les propostes socialistes, "aquest mateix any ja es podria destinar una important quantitat a minimitzar l'impacte de la situació que ens vindrà", asseguren.

Finalment, el PSC ha suggerit a l'equip de govern que el Pla de Xoc per l'Habitatge Social es pugui reeditar, com a mínim, en els dos propers pressupostos municipals, "tal i com en el seu moment la ciutat va ser capaç de generar per redreçar la situació de deteriorament de l’espai públic", recorden. "Aquell Pla de Xoc ja ha deixat de ser-ho perquè el més important ja s'ha fet; ara el que ens convé és redirigir les prioritats i destinar una quantitat rellevant com aquell milió d'euros anuals al que segur que serà el problema més greu que haurà de resoldre la ciutat en els propers anys", conclouen.