Habitatge

ERC i Junts proposaran al ple promoure el lloguer social entre els petits tenidors amb pisos buits

L'equip de govern de Manresa portarà a votació quatre línies d'ajuda dirigides a petits propietaris

per NacióManresa, Manresa | 20 de maig de 2021 a les 11:10 |
ERC i Junts proposen promoure el lloguer social entre els petits tenidors amb pisos buits | GSV
L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa -format per ERC i Junts- portarà a votació en el ple ordinari d'aquest dijous, 20 de maig, quatre línies d'ajuda dirigides específicament a petits tenidors per tal d'incentivar el lloguer d'habitatge buit de la ciutat i d'incrementar la borsa de pisos socials.

Tal com explica el regidor d'Habitatge, Jamaa Mbarki El Bachir, les mesures tenen l'objectiu de cobrir dos fronts: per una banda, diu, "volem estimular que els petits propietaris posin els pisos al mercat de lloguer i que participin en els programes de lloguer social i assequible de l'Ajuntament". De l'altra, continua, "als propietaris que decideixin participar-hi, aquestes mateixes mesures els protegiran". Recordant que actualment el 73% dels immobles buits pertanyen a petits tenidors, Mbarki afirma que cal atendre aquest sector perquè "en la mesura de les seves disponibilitats, vegi que també pot ser part de la solució dels problemes d'habitatge".


Les línies d'ajuda

La primera de les línies d'ajuda que l'equip de govern pretén aprovar durant el ple d'aquest dijous, fa referència al pagament de l'IBI. En aquest sentit, proposa una bonificació del 100% per a aquelles persones propietàries que participin en programes de lloguer social de l'Ajuntament. La segona línia permetrà ampliar la cobertura de l'Aval Lloguer establerta per la Generalitat de Catalunya, que passaria de sis a nou mesos. La tercera preveu atorgar subvencions perquè la propietat pugui continuar rebent un import de lloguer social en cas d'impagament o ocupació per part d'una família en situació de vulnerabilitat i en risc d'exclusió social.


La darrera de les línies, la quarta, fa referència als microcrèdits i també anirà destinada a petits propietaris amb l'objectiu que puguin arranjar els pisos que tinguin buits. Aquesta mesura ja fa uns anys que funciona i té la principal voluntat d'incrementar l'obtenció de cèdules d'habitabilitat per fer créixer el parc de lloguer, especialment el del Centre Històric. Així, en una primera ronda de la convocatòria, es resoldran les peticions relatives al Centre Històric i, en la segona, es valoraran la resta de sol·licituds. Es pot demanar un microcrèdit de fins a 12.000 euros, a un interès del 0% i a retornar en 6 anys, en quotes mensuals.

Totes les accions que es portaran a aprovació del ple formen part del Pla Local d'Habitatge de Manresa 2017-2022.

 

Participació