Les escoles Bages, Sant Ignasi i la Font de Manresa celebren el seu 50è aniversari

Els tres centres de primària de la ciutat han creat un equip de coordinació intercentres per organitzar un seguit d'actes commemoratius de manera compartida

Pati principal de l'escola Sant Ignasi
Pati principal de l'escola Sant Ignasi | ESI
Redacció
17 de maig del 2021
Actualitzat a les 18:08h
Durant el curs 2020-2021, les escoles públiques Bages, Sant Ignasi i la Font de Manresa celebren el seu 50è aniversari. Atesa aquesta efemèride s'ha creat un equip de coordinació intercentres per organitzar un seguit d'actes commemoratius de manera compartida.

El proper dimecres 2 de juny a les 7 de la tarda, a la sala d'actes de l'institut Lluís de Peguera, oferiran la xerrada oferta per Màrius Serra titulada Els meus fills no llegeixen. És greu, doctor?. Aquest acte està pensat per a les famílies de la ciutat i també es podrà seguir per streaming al canal de Youtube de l'escola la Font

El dijous 3 de juny, a la mateixa hora i lloc, es durà a terme la xerrada oferta pel David Bueno Aprendre de la incertesa, com ho gestiona el cervell?, més orientada a professionals de l'educació i també accessible en streaming pel canal de Youtube de l'escola la Font.

Per assistir com a públic a qualsevol de les dues xerrades cal inscripció prèvia a través de les adreces electròniques de cadascuna de les escoles.

A la tarda del divendres 4 de juny es procedirà a la inauguració de l'exposició dels 50 anys d'història dels tres centres educatius. Aquesta exposició estarà a la Casa Lluvià i es podrà visitar els dies 4, 5 i 6 de juny de 18 a 21h. A les 6 de la tarda hi haurà l'acte inaugural per part de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy.

Celebracions internes

D'altra banda, cadascuna de les escoles ha celebrat aquest aniversari a nivell intern.

Així doncs, l'escola Sant Ignasi ha anat duent a terme actuacions relacionades amb els 50 anys al llarg del curs. El mes d'octubre es va estrenar el nou espai exterior que ha permès una renaturalització del pati, oferint noves oportunitats d'aprenentatge. S'ha estrenat un nou logo, que hem aprofitat per estampar en jaquetes, buffs i en una xapa que cada alumne es va endur a casa. 

També es van fer unes caminades per l'entorn on cada curs va trobar una peça del trencaclosques dels 50 anys que es va muntar a l'arribada a l'escola i que ha quedat penjat a la façana com a record de l'esdeveniment. 

Gràcies a la col·laboració d'en Valentí Gubianas conjuntament amb tot l'alumnat del centre es va pintar un mural que representa els valors que treballem dia a dia a l'escola. 

L'Escola Bages celebraran els cinquanta anys al llarg de tot l'any 2021. És a dir de gener a desembre. El primer que s'ha fet és penjar dos cartells a la façana de l'escola de primària i un al parvulari fent ressò de la celebració. En Jaume Barri ha confeccionat la cançó d'escola coincidint amb la celebració dels 50 anys. Els nens de l'escola han dit una pluja d'idees que el compositor ha fet servir per a posar la lletra a la cançó. 

En el mes de febrer, s'ha treballat un projecte transversal de P3 a 6è i sota el títol 50 anys d'escola on els alumnes han après moltes coses de la trajectòria dels inicis del Bages a l'actualitat.

Durant el mes d'abril en Valentí Gubianas ha realitzat un mural il·lustratiu a la paret de l'entrada del recinte escolar donant la benvinguda a tots els infants del centre. El mural fa referència a l'origen del nom Bages ja que una de les hipòtesis del significat diu que prové del déu Bacus, degut a que l'espai que hi havia entre el Llobregat i el Cardener, en temps dels romans hi havia molta vinya i es produïa vi.

Cap a setembre-octubre, l'escola publicarà per a la seva comunitat educativa el llibre Els 50 anys de l'Escola Bages, escrit per Francesc Villegas historiador, estudiós i col·leccionista manresà i membre actiu de diverses entitats culturals de la comarca del Bages. 

I si la situació pandèmica ho permet, cap a final d'any (novembre, desembre) i fent-ho coincidir amb el final del primer trimestre dels curs 2021-22, es farà un dia festiu amb famílies, alumnes i mestres al pati de l'escola i es bufaran les espelmes del pastís d'aniversari.

Finalment, l'Escola la Font el 14 de maig va dur a terme un pregó institucional amb representació de les Escoles Anselm Cabanes i Francesc Barjau, dos centres que un cop fusionats van donar lloc a l'actual Escola la Font. Tot seguit es va procedir a enregistrar un lipdub amb un nou himne de l'escola fet per l'alumnat de 3r de primària i amb música del grup valencià Fúmiga.

A continuació es va fer un esmorzar de germanor pagat per l'AMPA. En darrer lloc, a la tarda, es van bufar les espelmes per part de l'equip directiu i es va construir un 50 gegant amb les fotos de totes les persones que conformen la comunitat educativa actualment. La cantant Susana Sánchez-Fortún va estrenar en directe l'himne per a tots els nens i nenes.

Tots aquests actes compten amb el suport d'exmestres, les AMPA dels tres centres, Ajuntament de Manresa i l'Institut Lluís de Peguera.