Salut

Els equips d'atenció primària de l'ICS Catalunya Central tindran professionals formats en ecografia

El curs permetrà incloure les exploracions ecogràfiques a la consulta i ajudarà els professionals a afinar el diagnòstic dels pacients

per Redacció, 14 de maig de 2021 a les 10:46 |
Inici del curs d'ecografia, aquest divendres | ICS
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els professionals de medicina familiar i comunitària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central comencen aquest divendres la formació específica en ecografia clínica d'abdomen, una capacitació que permetrà integrar la tècnica de l'ecografia en el si dels equips d'atenció primària i que farà que, al final, tots els equips comptin amb un professional de medicina referent en aquesta tècnica. Fins ara, l'ecografia s'està emprant en alguns centres i, per això, l'objectiu de la formació és estendre aquesta pràctica perquè tots els equips puguin exercir-la. 

La formació va a càrrec del professorat de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i es tracta d'un curs presencial de 100 hores amb una secció pràctica i una de teòrica. La formació s'anirà fent en grups reduïts, en primer lloc els professionals del Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà, després els de l'Anoia i, l'any 2022, els d'Osona. 


El cap de l'Àrea de Formació de l'ICS a la Catalunya Central, Màrius Fígols, destaca la rellevància d'aquesta formació: "per a la ciutadania, que els equips d'atenció primària utilitzin l'ecògraf com a eina de suport al diagnòstic és molt important perquè es podrà detectar abans qualsevol patologia i agilitzar-ne el tractament o la derivació a l'hospital de referència".

En un total de sis setmanes, els professionals rebran formació per poder realitzar i fer els informes de les exploracions ecogràfiques en situacions clíniques de consulta ordinària de medicina de família o en l'àmbit de la prevenció. El curs permetrà incloure l'ecografia com a prova complementària idònia per a l'exploració abdominal, que els professionals puguin identificar les estructures abdominals normals i que adquireixin els coneixements per saber identificar i descriure'n les anormals amb la terminologia adequada en ecografia. 


Un cop acabada la formació, es continuarà amb 40 hores de tutorització: el professor acompanyarà el professional a les visites rutinàries perquè pugui aplicar els coneixements adquirits i consolidar els seus coneixements. 

 

Participació