L'ICS a la Catalunya Central participa en un nou assaig clínic per frenar la Covid-19

Es tracta d'un assaig clínic que avalua l'eficàcia d'una immunoglobulina subcutània en el tractament a domicili de pacients amb coronavirus

Redacció
13 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:35h
L'ICS a la Catalunya Central col·labora en un estudi que impulsa la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. Es tracta d'un assaig clínic de fase 3 destinat a avaluar l'eficàcia de la immunoglobulina C19-IG 20% de la companyia Grífols en persones amb infecció recent confirmada per SARS-CoV-2 asimptomàtiques de 30 anys o més. És un estudi randomitzat, doble cec, amb un grup control al qual s'administrarà placebo. L'administració del tractament serà ambulatòria i es farà seguiment clínic durant vint-i-vuit dies. Està previst que participin en l'estudi un total de 800 persones a tot Catalunya.

L'estudi també compta amb la col·laboració de l'ICS Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Barcelona. El personal d'investigació són part de l'equip dels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet de l'Hospital Germans Trias.

Sobre la C19-IG 20%

La C19-IG 20% és una immunoglobulina humana preparada per l'administració subcutània que segueix un procés de fabricació molt similar al Xembify, que en aquest cas està elaborada a partir del plasma convalescent de donant que s'han recuperat de la Covid-19.

De confirmar-se l'eficàcia d'aquest medicament, es podria fer servir com a tractament immediat després d'haver obtingut un resultat positiu en un test de detecció de SARSCoV-2 en persones amb risc de complicacions per la Covid-19 tot i la vacunació, com per exemple persones immunodeprimides, receptors de transplantament d'òrgan, malalties hematològiques cròniques, o malalties digestives i reumatològiques en tractament amb anticossos monoclonals.

L'assaig clínic a la Catalunya Central va començar a finals d'abril i es duu a terme en el domicili de les persones que en formen part. La responsable d'executar l'estudi a la Catalunya central és l'Àrea de Recerca i Innovació de l'ICS a la Catalunya Central.

Un estudi en paral·lel: amb plasma convalescent

El febrer d'aquest any es va començar un altre assaig clínic, en aquest cas per conèixer si el tractament precoç de la malaltia amb plasma convalescent permet frenar la progressió dels pacients, així com disminuir la gravetat i durada dels símptomes. El plasma convalescent, donat per persones que han superat recentment la Covid-19, és aquell que conté anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2 i que pot complementar i estimular el sistema immunitari dels malalts amb Covid-19.

Crida a la participació

Els investigadors tenen l'objectiu d'involucrar més de 800 persones amb Covid-19 a l'estudi. Conscients del repte científic, logístic i organitzatiu que comporta l'assaig, fan una crida a la participació ciutadana. Així, encoratgen a participar en l'estudi les persones de 30 anys o més que hagin obtingut un resultat positiu de Covid-19 mitjançant una prova PCR o un test d'antígens ràpid i que no tinguin símptomes.

Poden participar-hi les persones assignades a la Regió Sanitària de la Catalunya Central.