«La unió fa la força i per això som aquí»: neix Moguda Manresana, l'abanderada de l'underground a la ciutat

El col·lectiu s'estrenarà com a programador de propostes d'estil urbà i alternatiu aquest dissabte amb un triple concert de The Wax, Sadboys. i Bright Joy que tindrà lloc als Carlins

Els impulsors de Moguda Manresana són, essencialment, membres de cinc formacions de la comarca
Els impulsors de Moguda Manresana són, essencialment, membres de cinc formacions de la comarca | Promocional
13 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:30h
Després de l'èxit de convocatòria que va tenir, aquest passat divendres, el concert de Magalí Sare i Sebastià Gris, els Carlins reprendrà l'agenda de concerts planificada en el marc de la campanya Fem soroll per fer teatre amb una triple proposta musical cent per cent bagenca; una proposta que, a diferència del recital de Sare i Gris, no s'emmarca dintre del cicle Tarima (impulsat per Cultura del Bé Comú), sinó que es gesta de la mà de Moguda Manresana, un col·lectiu que tot just ara s'està donant a conèixer i que té la voluntat de mantenir viva i difondre l'escena musical underground a la capital bagenca. 

Moguda Manresana, amb la complicitat de l'equip que s'encarrega de la gestió del teatre dels Carlins, debutarà en l'organització d'esdeveniments aquest dissabte, 15 de maig, amb un concert dels tres grups musicals de la comarca que, podríem dir, són els que actualment abanderen el moviment underground al territori. Es tracta de The Wax (quartet navarclí de post-hardcore amb una llarga -i internacional- trajectòria dalt dels escenaris que fa pocs mesos va treure a la llum un nou EP, L'Eufòria); Bright Joy (jove trio que es va donar a conèixer fa gairebé 3 anys i que beu d'influències post-punk i coldwave), i Sadboys. (la banda de creació més recent que s'erigeix com la nova sensació del post-hardcore a la ciutat). De fet, hi ha força membres de Moguda Manresana que també són components d'alguna d'aquestes tres formacions. A banda, també hi ha músics de Los Valientes i de MayOneDay.

El concert que protagonitzaran dissabte començarà a les vuit del vespre. Les entrades per a prendre-hi part ja es poden comprar a través d'aquest enllaç

- En quin moment decidiu crear la Moguda Manresana?

- El concepte Moguda Manresana era, inicialment, una espècie d'etiqueta que nosaltres mateixos vam crear per unificar conceptualment les tres bandes musicals que compartíem (i encara compartim) local d'assaig: Los Valientes, Sadboys. i Bright Joy. Estem parlant de tres grups de música que, a banda de tenir unes inquietuds i un estil similar, ens uneix un vincle d'amistat. Fins i tot algú de nosaltres toca en dues d'aquestes tres formacions.

- Arriba un dia, però, que aquesta etiqueta que en un primer moment era d'ús privat, passa a ser de domini públic. Com és?

- Vam veure que fer xarxa era bàsic. Aquests tres grups impulsors de Moguda Manresana sempre ens hem ajudat molt, mútuament, a l'hora de donar a conèixer els nostres projectes. En aquest sentit, vam convenir que si ens uníem de manera pública i professionalitzada per crear contingut i impulsar iniciatives a la ciutat (sobretot vinculades en l'àmbit de l'escena underground), arribaríem a més gent. I no ens vam equivocar: al cap de poc d'haver creat un perfil a les xarxes socials, la gent dels Carlins es va posar en contacte amb nosaltres i ens va oferir l'opció de programar esdeveniments conjuntament. Ens ho vam prendre com una gran oportunitat que ens va reafirmar, encara més, que treballar en comunitat, a banda d'enriquidor, et permet arribar més lluny i ser més ambiciós. 

- Fer d'altaveu de l'underground manresà és el vostre objectiu principal?

- Sí: volem fer-lo reviure a Manresa, principalment, però sempre amb la mirada posada en totes les propostes que puguin sorgir a la comarca. Fins i tot no descartem col·laborar, en un futur, amb projectes de fora. De fet, últimament han anat sorgint idees noves que ens motiven i que amplien el nostre ventall d'objectius. Som conscients que acabem de començar i que ens queda un llarg camí per recórrer, però la il·lusió hi és tota.

- Si decidiu tirar endavant aquest projecte és perquè alguna cosa trobeu a faltar. Us heu sentit poc representats, fins ara?

- Actualment és molt complicat poder concebre certes activitats com a grup sense comptar amb el suport d'algun col·lectiu o d'alguna agència de management. Si bé és cert que nosaltres hem tingut la gran sort de topar amb el segell Long Live Records que ens ha ajudat moltíssim, també és ben veritat que, com passa a la majoria de bandes, arriba un moment en què has d'aprendre't a autogestionar. I com que nosaltres creiem fermament que la unió fa la força, per això som aquí; perquè tenim l'ànsia i la necessitat d'oferir un espai on es creï aquesta comunitat que remi cap a una mateixa direcció.

- Inconcientment, sentir el nom de Moguda Manresana ens porta a pensar en la Movida Madrileña del postfranquisme. Vau batejar-vos així perquè creieu que hi teniu paral·lelismes?

- La referència és totalment irònica. Nosaltres ens agafem el concepte d'una altra manera. Aquest nom que ens hem apropiat ens incita a pensar directament el que necessitem i/o volem donar a entendre, que és bàsicament teixir comunitat, crear un cercle i gestar contingut, sobretot, de caràcter underground.

- El concert d'aquest dissabte s'emmarca dintre de la campanya Fem soroll per fer teatre, una iniciativa en la qual hi han pres part entitats de la ciutat, persones a títol individual, artistes, programadors, tècnics… Creieu que en el terreny cultural i social, el paper i la implicació de la comunitat és important per tirar endavant projectes com aquest?

- Sens dubte. Treballar de forma conjunta fa que acabis valorant d'una manera molt més sincera tots els projectes que neixen i tots aquells que encara han d'arribar. El que és molt bonic és veure que tot i que cadascú té el seu públic, la seva manera de programar i les seves propostes pròpies, hi ha una cosa que ens uneix per sobre de tot, i és el fet de fer reviure la cultura. 

- Ho aconseguireu, tenint en compte el panorama en què ens trobem?

- Serà complicat i queda molt camí per endavant per tornar a viure amb certa normalitat, això tothom ho sap. Però de moment som i volem ser optimistes. Si no ho fóssim, seria pràcticament impossible sobreviure dins el sector. Mentre es pugui fer soroll, nosaltres hi serem!