Santpedor tindrà un carrer amb el nom de la poetessa i feminista Anna Maria Martínez Sagi

També fa un pas més per a la preservació del jaciment arqueològic del Serrat Rodó

Anna Maria Martínez Sagi
Anna Maria Martínez Sagi | Arxiu Juan Manuel de Prada
Redacció
12 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:48h
Santpedor tindrà un carrer amb el nom de la poetessa, periodista, esportista i pionera del feminisme, Anna Maria Martínez Sagi (Barcelona 1907 – Santpedor 2000). Així ho va aprovar per 11 vots a favor i 2 abstencions el ple ordinari de maig de l'Ajuntament, que es va reunir dimecres de forma telemàtica.

El carrer està ubicat al Polígon industrial Riu d'Or i amb la nova denominació es vol fer un reconeixement als valors humans i socials de Sagi, dona esportista, catalanista, republicana i lesbiana als anys 30. Una dona pionera al seu temps, que també va destacar per ser la primera dona directiva del FC Barcelona el 1934. La seva militància feminista i republicana li va costar enfrontaments i es va haver d'exiliar quan va acabar la guerra.

El ple ordinari de maig de l'Ajuntament de Santpedor va aprovar de manera unànime declarar Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el jaciment arqueològic del Serrat Rodó. Es tracta d'una necròpolis del segle VIII-X ubicada al nord-est del nucli de Santpedor, entre el torrent de Sebarroja i el riu d'Or, al sud del camí de Llussà. L'objectiu de l'Ajuntament és vetllar per la integritat d'aquest patrimoni, ubicat en uns terrenys de propietat privada, i vetllar per la seva protecció, conservació, acreixement, difusió i foment. El proper pas que es marca el Consistori és la rehabilitació d'aquest patrimoni arqueològic.

Altres temes del ple ordinari de maig

Santpedor s'ha adherit al Pacte contra la segregació escolar impulsat pel Síndic de Greuges de Catalunya amb col·laboració del Departament d'Educació i diferents agents de la comunitat educativa. Ho ha aprovat per unanimitat els grups del Consistori amb l'objectiu de situar la segregació escolar en el centre de l'agenda política educativa i promoure consensos al voltant de les mesures que cal emprendre. L'Ajuntament de Santpedor assumeix el compromís de participar en les reunions de seguiment quan abordin aspectes relacionats amb l'àmbit competencial de les administracions locals o amb el mateix municipi.

La continuïtat del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages per a la prestació del servei d'assistència i suport en matèria de protecció civil també ha estat aprovat per unanimitat durant el ple ordinari de maig. És el cas també del conveni de col·laboració d'encàrrec de gestió entre l'Ajuntament de Manresa i el de Santpedor per a l'execució d'actuacions del projecte Bages, Treball, Talent i Tecnologia 2021-2022 en el marc del projecte de la Diputació de Barcelona per minimitzar el deteriorament dels actius del territori ocasionats per la pandèmia i reforçar el talent del capital humà i la capacitat productiva de la comarca per a construir un model de creixement sostenible i competitiu orientat a minimitzar les desigualtats socials. El ple també ha aprovat ratificar la resolució d'Alcaldia per designar un representant consistorial a la comissió de la Xarxa intermunicipal de mobilitat verda.

El consistori també ha aprovat la pròrroga forçosa del contracte de gestió del servei públic de recollida porta a porta de residus mentre es preparen els plecs i fins que no sigui possible l'adjudicació del nou contracte (vots a favor d'ERC, Junts per Santpedor i Santpedor En Comú Podem, abstenció de Progrés Municipal i vots en contra de la CUP). El ple va tirar endavant per unanimitat declarar obra d'especial interés o utilitat municipal les obres d'arranjament, millora i embelliment de façanes i cobertes d'una casa de Santpedor per tal que pugui ser aplicada la bonificació establerta en la quota de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres tal com estableix la ordenança fiscal número 5.

El ple va acabar amb una moció pel desenvolupament territorial del tren-tram comarcal al Bages, que van consensuar els grups de Santpedor En Comú Podem i la CUP. La moció no es va aprovar al comptar amb 5 vots a favor (SECP, CUP i Progrés Municipal) i 8 en contra (ERC i Junts per Santpedor), que no van subscriure un dels acords de la moció. 
Arxivat a