Reactivació

El ple de Cardona aprova noves bases d'ajuts pels sectors econòmics més afectats per la pandèmia

El govern municipal anuncia una nova convocatòria d'ajuts per a comerços, establiments de serveis de proximitat i turístics i empreses artesanes

per Redacció, 8 de maig de 2021 a les 18:03 |
Ple de Cardona d'aquest mes de maig | AjCdn
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Cardona va celebrar, el passat dijous al vespre, el ple del mes de maig. La sessió es va celebrar de manera presencial al saló de plens del consistori després d'uns mesos realitzat per via telemàtica, a causa de les restriccions provocades pel coronavirus.

Entre els primers punts de l'ordre del dia, es va aprovar per unanimitat dels grups polítics l'adhesió de Cardona a l'acord de serveis i subministrament d'elements d'eficiència energètica en l'enllumenat públic. En aquest sentit, l'alcalde Ferran Estruch va anunciar que al llarg d'aquest any i el 2022 es renovarà i ampliarà tot l'enllumenat públic de Cardona, un projecte que té un cost de més de 600.000 euros i que permetrà "canviar tota la lluminària a leds i, així, avançar cap a un model d'eficiència energètica".


Ajuts econòmics pels sectors més afectats per la crisi

El ple va anunciar l'aprovació de les bases de nous ajuts a comerços, establiments de serveis de proximitat i turístics i empreses artesanes del municipi per pal·liar els efectes provocats per la pandèmia. Des del govern municipal es va anunciar que s'intentarà "arribar als 20.000 euros i ajudar, d'aquesta manera, als sectors que han estat més perjudicats per la crisi sanitària". L'alcalde va remarcar que, amb l'aprovació d'aquests ajuts, "en el darrer any el govern de Cardona haurà injectat 100.000 euros per reactivar l'activitat econòmica local i al sector serveis".


En aquest sentit, s'anunciarà en les properes setmanes tota la informació, amb la convocatòria respectiva, a través dels canals oficials de l'Ajuntament.

Acte seguit, el ple municipal va aprovar un conveni amb el Consell Comarcal del Bages per la prestació de servei de suport de Protecció Civil, així com un conveni per al projecte Bages: treball, talent i tecnologia.

Seguint l'ordre del dia, el ple va portar l'aprovació inicial de la modificació del planejament urbanístic pel desenvolupament del nou Polígon La Cort II, un document fonamental per avançar en fer realitat aquest nou sector industrial. Paral·lelament, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) està treballant la resta de documents urbanístics que han de permetre fer realitat el nou Polígon industrial.

Nou Pla Local de Salut de Cardona

La regidora de Salut, Lluïsa Aliste, va prendre la paraula per explicar el Pla Local de Salut 2020-2025: "És una eina que ordena i prioritza accions per millorar la qualitat de vida dels cardonins i cardonines". Aliste va afegir: "entenem la salut d'una manera àmplia: benestar, salut física, mental i social". 

El document permetrà dur a terme més d'un centenar d'accions en matèria de salut aplicada a tots els àmbits. D'aquesta manera, el Pla Local de Salut, elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona, va quedar aprovat per tots els grups municipals.

Moció de suport a dos cardonins represaliats

El ple va aprovar per unanimitat l'adhesió de Cardona a la carta Denúncia i peticions de millora del sistema bancari, aprovada pel Consell de les persones grans del Bages i el Consell Comarcal.

Per altra banda, a petició de Junts per Cardona i Esquerra Republicana de Cardona, es va aprovar per majoria absoluta, amb el vot en contra del PSC, una moció de suport als encausats i encausades per les manifestacions a la Jonquera, del novembre del 2019, entre els quals hi ha dos cardonins afectats.

En aquesta mateixa moció es va demanar l'aprovació d'una llei d'amnistia "per acabar amb el patiment dels presos i preses polítiques i exiliats així com de la resta de represaliats i per tal de retornar a la política allò que mai n'hauria d'haver sortit".

La regidora de Junts, Mònica Sala, deixa la seva acta de regidora

La regidora de Junts per Cardona, Mònica Sala, va anunciar que deixa el seu càrrec de regidora "per motius professionals i personals". Sala va aprofitar per agrair la confiança del seu grup i la "bona feina dels serveis del consistori".

En el seu lloc, entrarà Eduard Melero, que prendrà possessió del càrrec de regidor de l'Ajuntament de Cardona al proper ple municipal.

Torn de precs i preguntes de l'oposició

El grup municipal de Junts per Cardona va aprofitar el torn de precs i preguntes per preguntar sobre l'aparcament de cotxes a la vorera del Rastrillo els diumenges, una inquietud que els havia arribat a través de veïns i veïnes de la zona. Joan Jané, portaveu de Junts, també va aprofitar per preguntar sobre el conveni amb l'ACdPC per la gestió del monument i el futur de la gestió del monument, així com els resultats i costos de la campanya de comunicació Una nova vida.

Per part del grup socialista (PSC Cardona), el portaveu, Ferran Verdejo, va preguntar per l'arribada dels fons europeus Next Generation i pels possibles projectes del municipi en relació a aquests ajuts. L'alcalde, Ferran Estruch, va manifestar que "el món local necessita més informació i certeses respecte aquests fons" i va anunciar: "Des del govern local estem treballant de manera coordinada en diferents projectes relacionats amb la transició energètica, la rehabilitació d'habitatge i el turisme". L'alcalde va demanar més ajuda i suport per part de la Diputació i altres ens supramunicipals.

Verdejo també va preguntar per la proposta de projecte de la zona de vianants de la carretera del Miracle per si hi ha alguna novetat.

L'alcalde, Ferran Estruch, va aprofitar el ple municipal per informar de les dades de vacunació al municipi: "A dia d'avui, tenim més del 35% de la població vacunada amb la primera dosi". Una dada positiva, segons Estruch, "per anar recuperant la normalitat i poder fer una desescalada progressiva i segura".

 

Participació