L'Ajuntament promou «la cara positiva» del Centre Històric amb un vídeo sense migrants ni infrahabitatge

Els protagonistes, tots ells catalans d'origen i sense problemes d'habitatge, exposen les seves experiències de viure al cor de la ciutat i què els va portar a decidir-se per a aquesta opció

Plaça de Fius i Palà amb l'edifici de la Buresa, al Centre Històric de Manresa
Plaça de Fius i Palà amb l'edifici de la Buresa, al Centre Històric de Manresa | AjM
Redacció
07 de maig del 2021
Actualitzat a les 12:57h
Mostrar "diferents maneres de viure" al Centre Històric a través de quatre exemples. Aquest era l'objectiu del nou vídeo que ha llançat la regidoria del Centre Històric de l'Ajuntament de Manresa per incentivar que la ciutadania vingui a viure en aquesta zona. L'audiovisual s'emmarca dins la línia d'actuacions que la regidoria impulsa per millorar i promoure aquesta àrea.

Però a la pràctica, el perfil dels testimonis que apareixen en el vídeo queda lluny de mostrar "diferents maneres de viure" al Centre Històric, perquè els quatre residents triats són caucàsics, catalans d'origen, amb habitatges ben arreglats i sense aparents problemes econòmics. Al vídeo de promoció de la zona de Manresa amb més blocs de pisos tapiats, més migració, més infrahabitatges, més desestructuració social i més activisme popular, res d'això no hi apareix. Tot plegat, amb una comunicació on destaca que aquesta és la cara positiva del Centre Històric.

El vídeo explica la història de l'Alba, la Marta, la Ruth i el Joan, quatre manresans que viuen i treballen al Centre Històric. Els protagonistes exposen quins són els motius que els van portar a venir a viure a aquesta zona, què ha suposat per a ells, així com els avantatges de tenir un habitatge en aquest entorn.

L'audiovisual es pot trobar a l'apartat Viure al Centre Històric de la pàgina web del Centre Històric de Manresa i als canals de YouTube de l'Ajuntament i del Centre Històric.

Viure al Centre Històric: una opció amb identitat pròpia. Un petit poble dins el cor de la ciutat

L'Alba viu i treballa al Centre Històric des de fa set anys. Afirma que aquesta zona és com un poble per a ella, "un punt de trobada en el qual és molt fàcil crear la teva comunitat amb persones molt diferents". Així mateix, destaca la proximitat entre els llocs i la disponibilitat de recursos que la ciutadania té a l'abast.

La segona protagonista és filla de Vilanova i la Geltrú. La Marta va arribar al Bages fa més de deu anys i, abans d'establir-se al Centre Històric, va viure un temps a Sant Fruitós de Bages i a les Bases de Manresa. La Marta buscava un pis antic i reformat. Un amic li va fer arribar un anunci d'un pis de lloguer, del qual es va enamorar a primer cop d'ull. Per a ella venir a viure a aquesta zona ha estat "guanyar en qualitat de vida" i aconseguir el que ella anomena slow life: tenir-ho tot a prop, poder anar caminant a la feina, poder agafar el bus a tocar de casa, etc.

La Ruth viu en un pis de lloguer que va reformar al Centre Històric. Ella buscava un pis assequible i, a través d'una amiga, en va trobar un. En el seu cas es va fer una carència de lloguer a canvi de fer reformes al pis. La Ruth destaca "la xarxa que hi ha pel que fa a petit comerç i veïnatge", de la qual se sent orgullosa de formar-ne part.


Ja fa set anys que el Joan viu al Centre Històric. Va néixer al Guimerà, després va viure un temps a Plaça Catalunya i, finalment, tenint en compte la seva activitat professional al Centre Històric, va decidir buscar un nou habitatge en aquesta zona. Per a ell és "com un poble, que conté tot allò necessari per a desenvolupar la vida quotidiana". Finalment, afegeix que és un entorn "amb un enorme potencial perquè gent jove hi vingui a viure".