Els Comuns presenten mocions al Consell Comarcal i als ajuntaments per modificar el decret llei de parcs solars

També fan una crida a assistir a la manifestació promoguda per les plataformes ecologistes i Unió de Pagesos, que es realitzarà aquest dissabte a Manresa

Vista general d'una  planta solar fotovoltaica
Vista general d'una planta solar fotovoltaica | ACN
Redacció
06 de maig del 2021
Actualitzat el 07 de maig a les 8:26h
Els Comuns del Bages presenten mocions al Consell Comarcal i als ajuntaments, per modificar el decret llei que permet la instal·lació de parcs solars en terrenys agrícoles i fan una crida a assistir a la manifestació promoguda per les plataformes ecologistes i Unió de Pagesos, que es realitzarà aquest dissabte a Manresa.

Els comuns refermen la seva oposició a la construcció de parcs solars en terrenys agrícoles i en espais protegits. Opinen que aquests projectes "trinxen el territori, empobrint-lo i cercant únicament en els espais protegits el màxim benefici possible amb uns terrenys el més barats possibles". Així, reclamen "propostes que persegueixin un canvi en el model de consum i de producció energètica, que avancin en la construcció d'un nou sistema, lluny de projectes especulatius".

Aquest canvi, diuen "passa necessàriament per modificar l'actual decret o per derogar-lo i fer-ne un de nou" i afegeixen "volem un decret que tingui en compte el territori, el deixi ser part activa en les decisions i que protegeixi els terrenys agrícoles i els de valor natural i paisatgístic".

També, proposen alternatives aprofitant espais i infraestructures ja existents, començant amb que tots els equipaments públics instal·lin plaques solars, així com la obligatorietat per als edificis de nova construcció d'esdevenir energèticament autosuficients.

Pel que fa a infraestructures i espais ja existents , aposten per aprofitar autopistes –Alemanya està estudiant un projecte que planteja la semi cobertura d'alguns trams d'aquests tipus d'infraestructures– i també parcel·les de polígons industrials que no estan sent ocupats, així com les pròpies teulades de les empreses situades als grans polígons.

Finalment, expliquen que l'executiva de Catalunya en Comú al Bages i Moianès ha acordat participar en les mobilitzacions per aturar els macroprojectes previstos en aquestes comarques i que tindran lloc el proper diumenge, també a Manresa.