Marxa lenta de vehicles a Manresa diumenge contra el model d'implantació d'energies renovables

Sortirà del Palau Firal de Manresa a les 11 del matí i acabarà una hora després al Congost, convocat per les plataformes i Unió de Pagesos

Imatge d'arxiu d'una marxa lenta de vehicles
Imatge d'arxiu d'una marxa lenta de vehicles | Jonathan Oca
Redacció
06 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:54h
Les plataformes de la Xarxa d'Entitats per una Transició Energètica Justa del Bages, Moianès i Osona, i Unió de Pagesos de la Catalunya Central, convoquem pel pròxim diumenge 9 de maig una marxa lenta de vehicles que recorrerà les vies principals de Manresa des del Palau Firal fins al Congost. La marxa començarà a les 11 del matí i en acabar, sobre les 12, hi haurà parlaments i lectura de manifest. 

Aquesta mobilització s'emmarca dins els actes de protesta convocats per la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d'Entitats per una Transició Energètica Justa que es realitzaran durant aquest pròxim cap de setmana arreu del territori català per demanar que es faci efectiva la moratòria de tots els projectes que actualment es troben en fase de tramitació o declarats viables per la Ponència d'Energies Renovables.

Tanmateix, a les tres comarques, aquesta mobilització se succeeix a una campanya de presentació d'instàncies i mocions promoguda per les plataformes i grups ecologistes en què es demana que ajuntaments i consells comarcals instin a la Generalitat a derogar el Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables, per això volem també que serveixi per recordar a les nostres institucions municipals i comarcals la responsabilitat que tenen d'implicar-se en aquesta qüestió i reclamar i promoure un model just de transició energètica pels seus ciutadans.

Amb aquest comunicat, les entitats convocants volem fer una crida a la participació en aquesta marxa lenta de vehicles de diumenge a Manresa a tots els organismes, agents socials, sindicats i teixit econòmic vinculats a la defensa del nostre territori, i que d'aquesta manera se sumin a la campanya de pressió social per reclamar als nostres representants polítics del Parlament de Catalunya una normativa que encamini el nostre país cap a un model de transició energètica en mans de la ciutadania i no pas de l'oligopoli; és a dir, més participatiu, sostenible i respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.

Plataformes convocants

El Fanal: Grup Ecologista del Moianès, des de 1987 treballem amb la gent del territori per la conservació dels espais naturals i la biodiversitat del Moianes.

Per una Plana Viva: Col·lectiu que pretén ajudar a construir un altre model territorial per a la Plana de Vic amb una mirada de conjunt, i que posi en qüestió el sistema de finançament i l'organització municipals.

Salvem Calders: Plataforma veïnal que sorgeix després que el 10 d'agost de 2020 la Ponència d'Energies renovables doni com a viable la instal·lació fotovoltaica Calders promoguda per MerOil Sun Light SLU que afectaria una superfície de més 26 hectàrees de cultiu amb 50000 panells solars a tocar de paratges de gran valor paisatgístic com la Roureda de les Tàpies. Ens oposem a aquest model de macro projectes fotovoltaics que sabem que amenacen altres espais del municipi com el pla de les Quingles de més de 40 hectàrees.

Salvem Castellfollit del Boix: Plataforma popular que neix del neguit que provoca als veïns de Castellfollit del Boix la greu afectació del nostre municipi per un allau de projectes de macrocentrals tant eòliques com fotovoltaiques que hipotecarien per sempre més el nostre territori, com són la Planta solar fotovoltaica “Castellfollit”, de 45,33 MWp i 90 ha de plaques i més de 230h d´afectació, en fase de viabilitat; el Parc eòlic La Maçana de 49,90 Mw, en fase de tramitació; i els Parcs eòlics Clarena i Colomer, de 45 Mw i 36 Mw respectivament, declarats inviables per la Ponència d'Energies Renovables.

Salvem Grevalosa: Plataforma veïnal nascuda arran dels macroprojectes de centrals eòliques PE Colomer i PE Clarena, que preveien la instal·lació de 19 aerogeneradors de 200 metres d'altura en un paratge verge. L'oposició del territori i els ajuntaments implicats (Aguilar de Segarra, Rajadell i Castellfollit del Boix) han permès aturar el projecte, i la Ponència d'Energies Renovables va declarar inviables tots dos projectes a finals del passat mes de març.

Salvem el Pla de Riols: Plataforma veïnal de l'entorn del mig Cardener, nascuda amb la voluntat de preservar el patrimoni agrícola, ambiental, natural, i patrimonial de l'entorn del Pla del Riols, a Palà de Torroella (Navàs), on es preveu la instal·lació d'un macroparc fotovoltaic de 30,8 ha. de superfície i amb un total de 30.000 panells. El passat 8 de febrer la Ponència va declarar viable la proposta presentada, subjecte però a algunes condicions. 

Som Natura Pla de Bages: Entitat nascuda a Sant Fruitós per donar valor a l'entorn natural del Pla Bages i evitar-ne la seva degradació. Les activitats principals dutes a terme fins ara han estat, per una banda, la mobilització activa en contra de l'aprovació inicial del POUM de Sant Fruitós que preveia un desmesurat increment de les àrees industrials, i per l'altra, la ferma oposició a la implantació de dos projectes de parcs fotovoltaics de gairebé 100 Ha. A més, periòdicament, organitzem xerrades i sortides per fer difusió del patrimoni natural del municipi.

Protestes a tot el país

Entitats i col·lectius ecologistes es mobilitzaran el 8 i 9 de maig arreu del territori contra l'"allau" de projectes de renovables i per demanar un canvi de model. Les protestes, coordinades per la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, es duran a terme a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Pallars Jussà, Ponent, la Catalunya Central i el Penedès. Inclouran des de tractorades a marxes a peu i tindran com a denominador comú la lectura d'un manifest on s'exigeix la derogació del decret llei 16/2019. Avancen que hi hauran més protestes en les properes setmanes. "Anem a l'una i no pararem", adverteixen.

Sota el lema 'El territori diu Prou' la protesta arriba després de la concentració que, el cap de setmana passat, va aplegar 52 col·lectius ecologistes a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. "Aquest projectes s'han de frenar i posar solució perquè una altra manera de fer la transició energètica és possible", ha assegurat Montserrat Corberó, portaveu de la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, en la presentació de les mobilitzacions.

Els col·lectius han alertat que les protestes no s'aturaran. Així, a banda dels actes previstos per aquest cap de setmana, han anunciat que preparen més accions pel cap de setmana del 22 i 23 de maig i pel del 5 i 6 de juny.

Les protestes del cap de setmana

Al Pallars Jussà, el portaveu de Salvem lo Pallars, Jordi Panisello, ha explicat que es farà una marxa lenta dissabte. Arrencarà a les 9 del matí al Coll de Comiols i farà aturades a Isona i Tremp. "Són els dos municipis més afectats, on han entrat més projectes", ha recordat. Tant a Isona com a Tremp es llegirà el manifest de la reivindicació.

La protesta a la Catalunya Central es farà diumenge a Manresa. Segons ha detallat Carola Riubadí, portaveu de la Coordinadora de la Catalunya Central, consistirà en una marxa lenta des del Palau Firal de Manresa a la zona esportiva del Congost, també a la capital del Bages. La protesta, impulsada per set col·lectius ecologistes sorgits arran de la proliferació dels projectes al territori, acabarà també amb parlaments.

Al Penedès conviuran dues protestes. D'una banda, a l'Anoia, diumenge es farà una marxa, a peu o en bicicleta ,que tindrà una desena de punts de partida: els indrets on es projecten els parcs fotovoltaics o eòlics. La intenció és que els diferents grups s'apleguin a quarts d'1 del migdia a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, on es llegirà el manifest. En paral·lel, hi haurà protesta a Pontons (Alt Penedès), on dissabte a les 6 de la tarda es penjarà una pancarta a la plaça de l'Ajuntament.

A Ponent, segons ha explicat Josep Farran, de la Coordinadora de les Garrigues Eòlica i Solar Sostenibles, la protesta es farà diumenge, a les 12 del migdia, a la plaça de Sant Joan de Lleida. Serà una concentració en la qual hi participaran col·lectius ecologistes de les Garrigues, l'Alt Urgell i el Segrià.

Pel que fa al Camp de Tarragona, s'han previst dues accions. Segons ha detallat Toni Carulla, portaveu del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya, serà diumenge al matí i inclourà una tractorada a Reus, que acabarà amb un acte conjunt a la plaça de Prim; i, a les 6 de la tarda, una concentració al camp de futbol vell de Falset.

Per la seva part, a les Terres de l'Ebre l'acte serà diumenge, a les 11 del matí, a l'estació d'autobusos de Gandesa. Des d'aquí, ha explicat Ximo Estallé, del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya, es farà una marxa fins a la plaça de l'Ajuntament, on les entitats ecologistes faran uns parlaments.

En el cas de les comarques gironines, Raúl Domínguez, de Naturalistes de Girona, ha explicat que per raons "logístiques" la protesta es posposarà a final de mes. Domínguez ha recordat l'allau de projectes eòlics rebuts a la zona de la Jonquera i el greuge que poden comportar en tractar-se d'una zona important de migracions d'aus. També que al territori gironí s'hi vol projectar l'únic parc eòlic marí que s'està projectant a Catalunya.