La Papasseit i l'Ateneu la Sèquia presenten el Premi Anagrama 2021, «Napalm al cor» de Pol Guasch

Serà aquest dissabte a les 12 del migdia al pati de l'Ateneu

Pol Guasch, Premi Anagrama 2021 per «Napalm al cor»
Pol Guasch, Premi Anagrama 2021 per «Napalm al cor» | Pere Francesch
Redacció
04 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:09h
Amb el bon temps han tornat les activitats literàries de la llibreria Papasseit. Si el cap de setmana abans de Sant Jordi proposava un vermut poètic al pati de la General Store and Coffee de Manresa, en aquesta ocasió es trasllada a la terrassa de l'Ateneu Popular la Sèquia, un altre espai ampli a l'aire lliure on gaudir de forma confortable i segura de propostes culturals.

Pol Guasch presentarà Napalm al cor, la novel·la guanyadora del Premi Anagrama 2021, a la terrassa de l'Ateneu Popular la Sèquia. Serà dissabte 8 de maig a les 12 del migdia.

Pol Guasch (Tarragona, 1997) és graduat en Estudis Literaris i màster en Construcció i Representació d'Identitats Culturals a la Universitat de Barcelona. També ha cursat el Programa d'Estudis Independents del Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

Ha estat professor associat de literatura i crítica de la cultura a la UB i actualment investiga sobre teoria i literatura contemporànies al King's College de Londres, gràcies a una beca. Forma part de la productora cultural La Sullivan, dedicada a les activitats culturals i educatives, la comunicació i projectes d'impacte social.

Ha publicat els llibres de poesia Tanta gana (LaBreu, 2018, Premi Francesc Garriga 2018), que ja va presentar a la llibreria manresana, amb una gran assistència de públic jove, i La part del foc (Viena, 2021, Premi López-Picó 2020).

Guasch, ha recitat els seus versos a diversos festivals nacionals i internacionals, com el Barcelona Poesia, el Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, el Poesia i +, el Festival of Hope o el Festival de Poesía Alguén que respira! de Santiago de Compostel·la, entre d'altres.

El gener de 2021 va guanyar la sisena edició del Premi Anagrama de novel·la en català amb el llibre Napalm al cor. El jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé va decidir per unanimitat atorgar el premi a la primera novel·la de Pol Guasch. El premi, dotat amb 6.000 euros, va rebre enguany 83 originals.

Guillem Gisbert, membre de jurat, ha destacat que Guasch "s'ha mirat el gènere distòpic amb ulls de poeta i li ha sortit una suggeridora novel·la postnuclear ambientada al marge dels marges. Napalm al cor és una faula d'oprimits i opressors, una descripció de l'horror feta des de la fascinació". I, en efecte, Napalm al cor té alguna cosa d'exercici de comprensió íntima d'un passat extrem i traumàtic, i de cartografia sentimental d'un present convuls a la recerca d'alguna forma d'alliberament.

Situada en una geografia ambigua, la primera novel·la de Pol Guasch posa en dansa una parella de nois que han crescut en una zona militaritzada, marcats per unes condicions de vida precàries, per la intolerància de l'entorn cap al seu desig, i per unes famílies tocades pel desarrelament. La manca de perspectives ho domina tot, però encara mantenen la possibilitat de deixar-se enlluernar i fins i tot sotmetre, d'aferrar-se a la militància i a la temptació de la violència, i de seguir parlant una llengua que es desfà: la seva.

L'única alternativa és fugir d'aquesta terra erma. En el seu trajecte més enllà de «l'altra banda», carregant literalment el pes del passat en forma de carta i de cadàver per enterrar, trobaran respostes diferents a enigmes compartits. Muntada delicadament com un mosaic, escrita amb precisió i bellesa, Napalm al cor conté una viva al·legoria de les diverses opressions que determinen tantes vides, però també de la fina línia que de vegades separa la víctima del botxí.

L'acte, organitzat conjuntament per la Llibreria Papasseit i l'Ateneu Popular la Sèquia, tindrà lloc a la terrassa de l'ateneu (C/ Amigant, entrada per la Pl. Major, a Manresa) el dissabte 8 de maig a les 12 del migdia. Serà, com sempre, d'entrada gratuïta i oberta a tothom, a l'aire lliure i respectant totes les mesures de prevenció de la Covid-19.