Recomanen no plantar Polygala myrtifolia, una espècie que propaga un bacteri mortal per algunes plantes

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca recomana no plantar-la en els espais públics i àrees verdes dels municipis, tot i no estar prohibit per normativa

Flor de la Polygala myrtifolia
Flor de la Polygala myrtifolia | Agricultura
Redacció
03 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:10h
El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya recomana a la ciutadania no plantar l'espècie Polygala myrtifolia, una planta amb una flor de color púrpura que pertany al gènere Polygala i que és nativa de Sud-àfrica. Aquesta espècie és font del bacteri Xylella fastidiosa, que provoca greus danys en diverses plantes cultivades, ornamentals i silvestres i que, en última instància, els pot arribar a causar la mort.

Es tracta d'una recomanació  que té per objectiu evitar la introducció i la propagació de Xylella fastidiosa, ja que pot arribar a fer molt mal en cultius com l'olivera, l'ametller, la vinya o els cítrics, entre altres. Per aquest motiu, recomana no plantar-la en espais públics i àrees verdes dels municipis, tot i no estar prohibit per normativa.

Catalunya és un territori que està lliure del bacteri Xylella fastidiosa, però se'n pot trobar en algunes comunitats autònomes properes, com ara la Comunitat Valenciana o les Illes Balears, així com en altres estats membres (França i Itàlia).

Si es detecta la presència d'aquest bacteri en un territori, s'han d'efectuar dràstiques mesures d'eradicació, d'acord amb la normativa comunitària, concretament el Reglament (UE) 2020/2021 de 14 d'agost, produint greus perjudicis econòmics per als agricultors i els productors de material vegetal. Actualment no existeix cap tractament efectiu un cop es detecta en qualsevol de les plantes hostes a les que infecta.

La millor estratègia per evitar la introducció de la Xylella fastidiosa és la prevenció. Per això, és imprescindible que, a la que es tingui qualsevol sospita de la seva presència, es comuniqui immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP a través del correu electrònic [email protected].

En aquest enllaç, podeu trobar més informació sobre aquesta plaga.