L'associació Lligam, Premi Pere Casaldàliga del Festival Clam 2021

El lliurament tindrà lloc aquest diumenge a les 12 del migdia, a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles

Pere Casaldàliga, en una imatge d'arxiu
Pere Casaldàliga, en una imatge d'arxiu | @Casaldaliga
Redacció
29 d'abril del 2021
Actualitzat a les 12:00h
El Premi Pere Casaldàliga que després de la seva sentida pèrdua pren unes connotacions emotives molt especials, serà atorgat aquest 2021 a l'Associació Lligam en un acte que tindrà lloc el diumenge 2 de maig a les 12 del migdia, a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles.

El Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorífic a l'entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. Aquest reconeixement s'atorga anualment des del Clam per decisió d'un jurat format per membres de la organització del Festival, amb familiars i persones properes a la figura del Bisbe. L'han rebut col·lectius i entitats del món de la cultura amb valors socials, com Escenaris Especials; el projecte VOZES o Pallassos Sense Fronteres; grups activistes com Proactiva Open Arms, Inshuti, ACSUR o Bages per a Tothom; i persones a nivell individual com el professor Arcadi Oliveres, el sacerdot Enrique de Castro o el Cooperant Jordi Planes.

Aquest any, la distinció solidaria anirà a mans de l'Associació Lligam. L'associació per a la Inserció Social de Dones neix l'any 1992 a Barcelona, fruit de la inquietud d'un grup de professionals de l'educació social preocupades per la necessitat de donar cobertura a dones recluses en risc d'exclusió residencial durant els permisos penitenciaris.

L'any 1994 es constitueix formalment l'associació, amb el nom d'Associació per a la reeducació i la reinserció social Lligam i, amb el pas dels anys, amplia el ventall de dones a les quals atén, primer amb dones que es troben en sever risc d'exclusió residencial i, més tard, amb dones que han patit violència masclista.

L'evolució de l'associació que inicia la seva activitat amb un pis d'acollida de 4 places al barri Gòtic, ha estat en constant creixement i ha generat diferents projectes, a partir de 2006 s'inicien col·laboracions amb diferents universitats, acollint estudiants del grau d'Educació Social de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Ramon Llull i la Universitat Oberta de Catalunya; i aportant la seva expertesa en matèria de gènere i en l'aplicació pràctica de l'educació social, en seminaris impartits per aquestes Universitats. 

L'any 2017 implementen el Projecte TUETS de coaching adreçat a dones que han patit violència masclista. Es tracta d'un recurs fora del circuit d'intervenció que pretén apoderar les dones a partir de les seves pròpies capacitats i habilitats, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.