La saturació de casos Covid a l'UCI de Sant Joan de Déu podria comportar el trasllat de pacients a altres centres

En l'última setmana s'han registrat 5 defuncions als hospitals de Manresa, i el número de crítics ha passat de 9 a 19

Zona Covid de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa.
Zona Covid de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. | Althaia
27 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:59h
El creixement de casos que hi ha hagut a nivell epidemiològic al territori està impactant els darrers dies a l'hospital on s'ha registrat un increment de pacients ingressats. A conseqüència d'aquest increment, la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Sant Joan de Déu es troba molt "tensionada" pel nombre de pacients Covid ingressats i podria ser necessari traslladar pacients crítics a altres hospitals del sistema públic de salut, organitzats territorialment per clústers per poder donar resposta adequada a tots els pacients en situacions d'aquest tipus, segons ha confirmat Althaia a NacióManresa. La situació a les UCI dels hospitals de Lleida, Terrassa, Igualada i Vic, són molt similars a la de Manresa. L'hospital de la Vall d'Hebron és, ara mateix, el que té la UCI menys ocupada.

Aquest dimarts, 19 persones faran nit a l'àrea de crítics de l'hospital manresà, més del doble que dimarts passat, quan n'eren 9. Cal tenir en compte que, en circumstàncies normals, la capacitat de l'UCI de Sant Joan de Déu és de 16 pacients, que s'ha ampliat a 20. Des de la segona onada del coronavirus, Althaia també va adequar un altre espai per als pacients crítics per altres malalties.

Althaia insisteix que malgrat les últimes flexibilitzacions de les mesures anti-Covid, "és molt important que la ciutadania continuï estant alerta i mantingui la prevenció davant el contagi de la malaltia". Segons el mateix centre hospitalari, actualment el perfil de persona que ingressa amb coronavirus a la UCI té entre 50 i 79 anys d'edat, molts d'ells sense malalties prèvies greus i està contagiat per la variant britànica.

Per la situació actual semblaria que la variant britànica, majoritària al territori, provocaria que més pacients requerissin hospitalització i que una part d'ells acabessin necessitant atenció a l'àrea de crítics. Cal tenir en compte que la incidència actual de la malaltia a nivell epidemiològic és menor que en la tercera onada però, en canvi, el número de pacients ingressats a UCI és major.

En l'última setmana, en nombre de persones ingressades amb coronavirus ha Sant Joan de Déu ha passat de 59 a 72, mentre que a l'hospital de Sant Andreu ha passat de 7 a només 3, tot i que entre els dos centres han registrat 5 defuncions de pacients amb la Covid-19. En aquest mateix període, Sant Joan de Déu ha donat 37 altes hospitalàries, però ha registrat 53 nous ingressos. A l'hospital de Sant Andreu 3 pacients s'han negativitzat, tot i que continuen ingressats en àrees no-Covid.

L'hospital de Sant Andreu reobre el règim de visites

Sant Andreu Salut informa que des d'aquest dimarts 27 d'abril reobre el règim de visites a familiars i acompanyants a l'Hospital de Sant Andreu. Les visites quedaran limitades a un familiar per pacient i dia, dins l'horari establert i seguint les mesures de seguretat.

Les visites hauran d'escollir entre horari de matí i de tarda: de dilluns a divendres, d'11.30 a 13.30 o de 16.30 a 19.30; dissabtes, diumenges i festius, d'11.30 a 13.30 o de 16.00 a 19.00.

En les habitacions amb números parells, les visites es permeten els dimecres, divendres i diumenges. En les habitacions amb números imparells, les visites es permeten els dimarts, dijous i dissabtes.
 

En compliment del protocol contra el coronavirus, les visites continuen restringides a la unitat d'aïllament per Covid-19 i a la unitat de psicogeriatria. En tots dos casos es potenciaran les videotrucades i només hi haurà visites en situacions de final de vida.

A més, durant els 10 primers dies d'ingrés, i sempre que la persona surti per anar a una visita mèdica, tindrà les visites restringides per compliment del protocol d'aïllament preventiu.