En Comú Podem portarà al Consell Comarcal i al Parlament el Tren-Tram del Bages

Consideren que "apropar el ferrocarril al centre de la ciutat, podria ser una opció sempre que no signifiqui hipotecar les necessitats del Bages"

Marc Parés, Josep Joan Roda i Ana Querol
Marc Parés, Josep Joan Roda i Ana Querol | ECP
Redacció
27 d'abril del 2021
Actualitzat a les 8:54h
Al mes de desembre passat, els Comuns del Bages van donar la veu d'alerta sobre la inversió dels FGC destinada únicament a soterrar les vies dels "catalans" a Manresa, deixant oblidades les necessitats de mobilitat de la comarca. Al mes de març la llavors candidata i actual presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem al Parlament, es va comprometre en la seva visita a la ciutat, a recuperar el tren-tram, per a la comarca.

Aquest dilluns, el diputat territorial Marc Parés, el conseller comarcal, Josep Joan Roda i la portaveu dels Comuns al territori, Ana Querol, han anunciat la presentació i el registre d'una moció al Consell Comarcal i a tots els municipis del Bages on tenen representació, amb l'objectiu d'iniciar "un debat de prioritats sobre quins són els dèficits de mobilitat, interna i externa i quines són les respostes per superar-los per assolir una mobilitat sostenible, segura i útil pel conjunt de la ciutadania de Manresa i el Bages".

La seva posició, en aquest debat de prioritats i de model, "és que el destí prioritari de la inversió en ferrocarril a Manresa i al Bages, no ha de ser principalment el soterrament del Baixador de Manresa". Consideren que "apropar el ferrocarril al centre de la ciutat, podria ser una opció sempre que, a la vegada, no signifiqui hipotecar les necessitats prioritàries per una millor mobilitat quotidiana, segura i sostenible per Manresa i tot el Bages.

En aquest sentit, opinen que, adaptat al moment actual i amb un "desplegament gradual", cal aprofitar d'immediat la infraestructura ja existent projectant el tren-tramvia del Bages.

Punts de la moció

La moció d'En Comú Podem recull instar a realitzar unes propostes de prioritats sobre la mobilitat de Manresa i el Bages, fruit d'un debat entre administracions (Consell Comarcal de Bages, Ajuntament de Manresa, govern de la Generalitat i FGC) i el teixit ciutadà, social i econòmic bagenc. Debat i priorització que cal acordar abans de finalitzar l'any 2021 en el marc de la transformació necessària per respondre a l'emergència climàtica i les crisi socials i econòmiques.

També instar al govern de la Generalitat, amb la participació dels grups parlamentaris i de les institucions del Bages, a presentar un projecte pel desenvolupament del Tren-tramvia del Pla de Bages, en el marc d'actuacions prioritaris si el debat així ho acorda.

Fer que FGC, Govern de la Generalitat i Ajuntament de Manresa a debatin i acordin la inversió del soterrament del Baixador de FGC, per adequar i fer-la compatible a les propostes consensuades de prioritats i necessitats de la mobilitat quotidiana, sostenible i segura de Manresa i el Bages.

Finalment, el diputat Marc Parés s'ha emplaçat a que en el reinici de l'activitat parlamentària durà al Parlament la proposta, "amb especial èmfasi en la redacció del projecte del tren-tram i la millora del trajecte cap a Barcelona", per incorporar les demandes en matèria ferroviària, "actualment absents" a l'agenda dels FGC.