Els «9 de Lledoners» aniran a judici després de rebutjar la possibilitat d'acord

La vista de conformitat, prevista per aquest dimarts, s'ha anul·lat per decisió del jutge

Moments de tensió entre manifestants i Mossos en l'accés a la C-55 des de Sant Joan l'1 de febrer del 2019
Moments de tensió entre manifestants i Mossos en l'accés a la C-55 des de Sant Joan l'1 de febrer del 2019 | Gemma Aleman
Redacció
26 d'abril del 2021
Actualitzat el 27 d'abril a la 13:47h
Els 9 de Lledoners, encausats arran dels actes de protesta que va haver-hi l'1 de febrer de 2019 amb motiu del trasllat dels presos independentistes de Lledoners a Madrid, hauran d'anar a judici. El jutge de Manresa que porta el cas ha suspès la vista de conformitat, prevista per aquest dimarts, després que la defensa dels encausats hagi rebutjat la possibilitat d'acord i exigeixi l'absolució.

Els nou estan acusats d'un delicte de desordres públics i tres d'ells, a més, estan investigats per delictes de lesions i d'atemptat contra els agents. La fiscalia demana penes que oscil·len entre els tres i els set anys de presó.

La fiscalia acusa els 9 de Lledoners d'"atemptar contra la pau pública" per presumptament fer barricades amb l'objectiu "d'impedir la circulació dels vehicles". A tres, a més, els acusa de desobediència i lesions per haver agredit a tres agents dels Mossos. Per aquests darrers demana set anys de presó i, pels altres sis, tres.

La vista de conformitat, prevista inicialment el febrer passat, es va ajornar a aquest mes d'abril. Arran de la negativa de la defensa dels encausats d'arribar a un acord, el cas anirà directament a judici. A hores d'ara encara no hi ha data.

Els fets van tenir lloc la matinada de l’1 de febrer de 2019, jornada en la qual els líders independentistes havien de ser traslladats a Madrid per al judici de l'1-O, en els accessos a la presó de Lledoners. Segons el ministeri fiscal, els acusats, conjuntament "amb terceres persones no identificades", es van posar d'acord per "atemptar contra la pau pública". Ho van fer, afegeix, col·locant cotxes i fent barricades amb cadenes, palets, bidons, objectes punxants i líquid inflamable amb l’objectiu "d’impedir la circulació dels vehicles".

En paral·lel la fiscalia també acusa tres dels encausats de desobediència i lesions. Segons manifesta, es van llençar damunt de tres agents dels Mossos i els hi van donar puntades de peu, cops de puny i de genoll. Com a conseqüència, un va patir esquinços en dos dits de la mà i a les cervicals; un altre un esquinç en un dit i a les cervicals; i el tercer una contusió als testicles i una erosió en un braç.