L'ICS i la fotògrafa Anna Villaplana impulsen un projecte d'art i salut per reduir l'ús de les benzodiazepines

El CAP Sagrada Família de Manresa ha estat el centre triat per posar en marxa "Cos Benzo", un projecte innovador

Projecte d'art i salut per reduir l'ús de les benzodiazepines
Projecte d'art i salut per reduir l'ús de les benzodiazepines | Anna Villaplana
Redacció
23 d'abril del 2021
Actualitzat a les 15:20h
Les benzodiazepines (BzD) encapçalen el grup de fàrmacs més utilitzat al món per tractar l'ansietat i l'insomni. Davant de la possibilitat que la pandèmia de la Covid-19 en dispari encara més el consum, l'ICS Catalunya Central i la fotògrafa Anna Villaplana Casaponsa impulsen el projecte d'art i salut Cos Benzo, que pretén conscienciar sobre l'ús i abús de les BzD. 

El projecte es va gestar el 2017 i s'implementarà com a prova pilot aquest estiu al CAP Sagrada Família de Manresa. Cos Benzo ha obtingut la beca Lens, un premi IPA 2017 i la beca a la recerca i innovació en arts visuals del departament de Cultura de la Generalitat. També és un dels vint treballs finalistes als premis #ArtsAgainstCovid, de l'Arts in Health International Foundation, i s'emmarca dins de l'Estratègia d'Arts en Salut de l'ICS. 

La fotògrafa manresana és la creadora i responsable artística de Cos Benzo, i es proposa explorar la dimensió col·lectiva i política del consum de BzD, a partir de l'acte fotogràfic. El projecte s'estructura en tres fases: Benzos (una reflexió visual per entendre què són les BzD i quins són els seus efectes), On les guardes? (que permetrà explorar els hàbits de consum) i Cossos (que recollirà les experiències subjectives de la ciutadania que participarà en el projecte). 

La doctora Sílvia Góngora dirigirà l'estudi coordinat per la Unitat de Recerca i Innovació de l'ICS Catalunya Central.