Manresa impulsa una biografia il·lustrada de l'artista Joseph Beuys, estretament lligat a Ignasi de Loiola

Es tracta de "L'home del barret de feltre", de Susanna Ayala i Pep Molist, que es repartirà a prop d'un miler d'alumnes de 5è de Primària

Presentació de la biografia il·lustrada de l'artista Joseph Beuys
Presentació de la biografia il·lustrada de l'artista Joseph Beuys | AjM
Redacció
23 d'abril del 2021
Actualitzat a les 12:45h
La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa ha impulsat la creació del llibre L'home del barret de feltre, una biografia il·lustrada per a tots els públics que té l'objectiu de difondre la figura de Joseph Beuys (1921-1986) —influent artista avantguardista estretament lligat a la figura d'Ignasi de Loiola— coincidint amb el centenari del seu naixement i a les portes de la celebració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi a Manresa, una efemèride que es concreta en el projecte Manresa 2022.

Els autors del llibre són Susanna Ayala, artista autodidacta i la il·lustradora manresana, i Pep Molist, bibliotecari, crític literari especialitzat en llibre infantil i escriptor, que avui, diada de Sant Jordi, s'han estrenat signant els primers exemplars a la parada de l'Abacus, a la plaça Sant Domènec. Està editat per l'Albí i distribuït per Nus de Llibres. Properament, l'Ajuntament de Manresa, a través de la regidoria d'Ensenyament, repartirà exemplars a prop d'un miler d'alumnes de 5è de Primària.

Les figures d'Ignasi de Loiola i de Joseph Beuys estan estretament relacionades. Beuys va visitar Manresa als anys seixanta. La descoberta d'Ignasi de Loiola i la lectura dels seus Exercicis espirituals van significar un punt d'inflexió en la seva mirada i en la seva trajectòria. Beuys és conegut per idees com ara que "cada persona pot esdevenir un artista" i per les seves accions, considerades obres d'art. A prop del Pont Vell de la ciutat, hi ha una creu de ferro que el recorda.

Manresa, en el calendari d'un centenari internacional

Joseph Beuys (1921-1986) va ser un dels artistes conceptuals més rellevants del segle XX. Formà part del moviment Fluxus, molt actiu durant els anys 60, i, a través de happenings i performances, les seves accions plàstiques i el seu pensament, va ampliar el concepte d'art total i transformador. Beuys va introduir conceptes essencials en l'art contemporani com que la societat es pot amotllar com si fos una escultura a través de la creativitat humana.

El 2021 se celebra arreu del món el centenari del naixement d'aquest artista alemany de referència i, per aquest motiu, s'ha creat un programa mundial que inclou exposicions, conferències i accions artístiques i divulgatives a diversos països, com Austràlia, Japó, Turquia, Polònia, Àustria, Suïssa, Bèlgica o Alemanya. Barcelona, amb l'actual exposició a La Virreina, i Manresa, amb les seves accions commemoratives del mes d'octubre, també són presents en aquest programa internacional que es pot consultar a la web oficial.