SOS Racisme considera «inadmissible» la resposta de l'Ajuntament de Manresa a la denúncia de tracte racista

Reclama a la regidora de Serveis Socials, Mariona Homs, i a l'alcalde, Marc Aloy, "treballar en donar solucions reals que garanteixin que caminarem cap a l'eradicació de totes les actituds discriminatòries"

Concentració de la PAHC davant Serveis Socials el passat 30 de març
Concentració de la PAHC davant Serveis Socials el passat 30 de març | Pere Fontanals
Redacció
20 d'abril del 2021
Actualitzat a les 10:46h
SOS Racisme, l'entitat antiracista referent a Catalunya, ha emès un comunicat conjunt amb la PAHC Bages en que troba "inadmisible" i "del tot insuficient" la resposta que ha rebut la plataforma per part de l'Ajuntament de Manresa davant la denúncia d'actituts racistes entre algunes treballadores de la Regidoria de Serveis Socials.

"Les situacions de racisme institucional per part de serveis públics és una de les problemàtiques amb les quals ens trobem habitualment" assegura l'entitat antiracista. Un exemple d'aquesta mala praxi "és la negació als usuaris dels Serveis Socials al dret de ser acompanyades per una persona de confiança amb la que se sentin segures, malgrat que no es disposi d'un servei de traducció". Un altre dels fets denunciables és "que constantment ens arriben denúncies d'actituds racistes per part d'algunes treballadores socials dels equipaments municipals, que fins i tot arriben a qüestionar a companyes la seva decisió d'haver migrat a Catalunya".

El passat 30 de març, la PAHC Bages va concentrar-se davant dels Serveis Socials tallant la carretera de Vic per denunciar les "situacions discriminatòries" que fa anys que duren. Aquesta protesta i una posterior aparició en un programa de Ràdio4, van provocar la reacció irada dels Serveis Socials.

Segons SOS Racisme, la resposta per part de l'Ajuntament a les demandes i queixes, "mostra la manca absoluta d'autocrítica i de menyspreu cap a les persones que han fet el pas –gens fàcil– de denunciar públicament les situacions de discriminació quotidianes i sistemàtiques que viuen que són fruit del racisme estructural de la nostra societat i les nostres institucions".

En aquest sentit, recorden que és l'administració "qui té la responsabilitat de garantir els drets a totes les persones, especialment en aquelles més vulnerabilitzades, i que per tant, no compten amb eines suficients per estabilitzar la seva situació vital".

"Especialment preocupant -segueix- és que la resposta de la regidora de Serveis Socials, responsable última del bon funcionament del departament", hagi estat que "les usuàries que detectin actituds racistes, tenen una bústia per a denunciar-ho". 

Amb aquesta resposta mostra "la poca voluntat política en donar una solució efectiva a les problemàtiques identificades, i el profund desconeixement de la precària situació de moltes de les persones que, malauradament han d'acudir a aquest servei, i que no disposen de mitjans o les competències suficients per fer servir aquest canal". 

Així mateix, SOS Racisme considera "gravíssim" que la resposta de l'Ajuntament a la denúncia de la PAHC hagi estat que és un fet "inadmissible" i recorden "que els serveis públics han d'estar sempre fiscalitzats per la ciutadania". 

Per tot plegat, SOS Racisme demana "el reconeixement del racisme institucional com un dels eixos que vulneren els drets de les persones, i per tant, la necessitat de treballar per incorporar una mirada antiracista en totes les seves polítiques, actuacions i intervencions". 

També vol que dissenyi "de forma urgent" mecanismes de denuncia efectius i adaptats a les necessitats de tots els usuaris, i que per tant, "a les persones que viuen situacions de racisme i altres vulneracions als serveis municipals de l'Ajuntament de Manresa".

Així com "treballar en oferir respostes adequades i reparadores a les situacions denunciades a través d'aquests mecanismes" i "assegurar i vetllar per un tracte digne, respectuós i sense paternalismes ni qüestionaments per part dels i de les treballadores a totes les persones usuàries dels Serveis Socials de Manresa". 

Finalment, SOS Racisme exigeix la garantia del dret dels usuaris dels serveis socials a "ser acompanyades per una persona amb les competències adequades per tenir una bona traducció i assegurar l'accés a tota la informació durant les seves visites". 

SOS Racisme assegura que és "plenament conscient" que no és una situació que es doni únicament a Manresa, o que "aquí sigui més greu que a altres ciutats", ja que el "racisme és estructural".

Per tot plegat, reclamen "el compromís per part de la regidora de Serveis Socials, Mariona Homs, i de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, per treballar en donar solucions reals que garanteixin que caminarem cap a l'eradicació de totes les actituds discriminatòries a l'administració pública i assegurar que totes les persones rebin un tracte digne".