Òmnium lamenta la mort de Joan Badia

Va ser president de l'entitat al Bages del 1993 al 1998, i va formar part de la seva junta nacional del 2006 al 2010

Joan Badia a Callús
Joan Badia a Callús | ERC
Redacció
17 d'abril del 2021
Actualitzat a les 21:57h
Òmnium Bages-Moianès lamenta la mort, aquest dissabte, de Joan Badia i Pujol, president d'Òmnium Bages del 1993 al 1998 i vinculat a l'entitat des de ben jove. Badia va formar part també de la junta nacional d'Òmnium Cultural, del 2006 al 2010, des d'on va impulsar una etapa decisiva de renovació de l'entitat.

Durant el franquisme, Joan Badia ja va fer classes extraescolars de llengua catalana i literatura en centres d'EGB i de batxillerat. Simultàniament, a partir de 1968, va ser un dels impulsors dels cursos intensius de català, des de la Comissió d'Ensenyament i Difusió, que a partir de la fundació de la seu territorial d'Òmnium a Manresa (1972) va desenvolupar una tasca importantíssima per a l'expandiment i consolidació de l'ensenyament del català als adults.

Sota la seva presidència (1993-1998), Òmnium va iniciar múltiples activitats com ara El llibre del mes i Coneguem el país, amb una primera visita a Prada de Conflent i Sant Martí del Canigó. Així mateix, s'endeguen activitats com les sessions de debat sobre el Pla Territorial de Catalunya (novembre i desembre d'aquell any) o sobre el Pla General de Normalització Lingüística (novembre i desembre del 1995) i cicles sobre temes com Mitjans de comunicació, cultura i territori, març de 1996. Durant l'any 1994, s'inicia el cicle L'escriptor del mes, en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes, i en col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística Montserrat i institucions empresarials de la comarca, la delegació convoca el primer Premi a la Normalització en l'Àmbit Socioeconòmic, per reconèixer l'esforç positiu que les empreses i comerços fan per normalitzar l'ús del català en totes les relacions internes i externes. 

A partir del 1995, els premis juvenils de literatura s'independitzen i es convoquen en una edició pròpia, potenciada, amb un lliurament de guardons de caire més informal i l'edició dels treballs seleccionats en una publicació que es difon a totes les escoles i instituts de la comarca. El mateix any, en col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística Montserrat, la delegació engega una campanya de catalanització del correu comercial, amb la tramesa de cartes als anunciants que encara no ho fan perquè redactin la seva propaganda en català. En col·laboració amb el Centre d'Estudis del Bages, l'any 1997, s'edita la miscel·lània Aspectes de la llengua al Bages, que recull estudis sobre la situació de la llengua a la Catalunya Central.