Navàs es reivindica com a epicentre de l'enoturisme del Bages

El tast d'aquest dissabte ha permès descobrir els tres cellers del municipi

Joan Fernàndez, conduint el tast dels vins Exibis, al Centre Enoturístic de Navàs.
Joan Fernàndez, conduint el tast dels vins Exibis, al Centre Enoturístic de Navàs. | Xevi Olivé
Xevi Olivé
17 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:00h
Coincidint amb el cap de setmana en què Navàs celebra la seva Fira de Primavera, el flamant Centre Enoturístic del Pla de Bages ha acollit aquest dissabte una matinal de tastos. Entre les 11 del matí i les una del migdia, s'han fet tres tastos, un per cadascun dels cellers que hi ha al municipi. Així, s'han pogut tastar els vins de Vinyas d'Empremta, La Diferenta i Exibis.

L'organització ha respectat totes les mesures de seguretat que imposa l'estat actual de la pandèmia. Els tastos s'han fet a l'aire lliure, mantenint les distàncies, en grups reduïts de 20 persones. Per assistir-hi, calia fer la reserva prèvia, i les places es van exhaurir ràpidament.

Els vins naturals de Vinyas d'Empremta

Vinyas d'Emprema és un projecte familiar, creat per l'Isidre Vinyas i els seus dos fills, el Gerard i la Berta. L'Isidre Vinyas ha estat el conductor del primer tast, en què ha presentat tres dels seus vins naturals: el Rusc, el Llampat i el Sucamulla.

Els assistents han pogut conèixer la filosofia singular d'aquest celler. Per exemple, i valgui la redundància, la gran varietat de varietats de raïm amb què treballen. A part dels autòctons ja coneguts com són el mandó i sumoll, avui s'ha sentit a parlar del bartrol, el garsenc, el garrut, per citar-ne només tres.

Els vins que ens fan feliços de La Diferenta

El segon dels tastos ha estat conduit per en Joan Fernàndez, que és un dels tres socis que impulsen aquest jove projecte. La Diferenta, més que un negoci o un projecte empresarial, és la passió d'aquests tres enamorats del món del vi, que busquen “el vi que que ens fa feliços”, segons Fernàndez.

Les seves vinyes s'estenen des del nucli de Navàs, passen pel Mujal i arriben fins a les cotes més altes del municipi, a Castelladral. Els vins que han presentat avui, el seu blanc i seu negre, són el resultat de las eva feina de recuperació. Recuperació de vinyes velles i de varietats locals com el sumoll, el mandó, la malvasia, el macabeu i la pansera, entre altres.

Els vins d'Exibis, els vins de Joan Soler

El tercer dels de tastos del matí era dels vins de Can Serra dels Exibis, i ha estat conduït també per Joan Fernàndez. Dels tres cellers navasencs, el d'Exibis és segurament el que entronca amb una tradició més antiga, tenint com té la finca unes arrels seculars en el món vitivinícola.

No és fins l'any 2008, però, que la família Cots compra la finca i posa aquest projecte a les mans de Joan Soler, enòleg reconegut i actual president del consell regulador de la DO Pla de Bages.

El Centre Enoturístic de Navàs, una aposta per ser referents

Aquests tastos de dissabte han estat la primera activitat organitzada des del Centre Enoturístic de Navàs, que va entrar en funcionament aquest mes de març passat. Es pot visitar cada dissabte, de 10 a 14 h, i les entrades són gratuïtes.

Aquest centre representa una aposta clara de l'ajuntament de Navàs, un municipi que es postula per ser un centre de referència del món del vi a la comarca del Bages. El centre mateix és sens dubte el més nous dels actius que té Navàs per ser un referent. Els tres cellers presentats avui, amb la seva singularitat, són sens dubte les seves principals bases. Però en té d'altres.

Un patrimoni vitivinícola excepcional

Com explica Joan Soler en l'àudiovisual que es pot veure al mateix Centre Enoturístic de Navàs, a finals del segle XIX el Bages era la comarca amb més hectàrees de vinya de tot Catalunya. I dins la comarca, el municipi de Navàs era el que en tenia més extensió.

Testimoni d'aquest passat esplendorós en són les terrasses de pedra seca que, tot i abandonades, configuren el paisatge. Però també les nombroses tines i premses excavades a la roca que es troben arreu, i amb gran concentració al Pla de Sant Pere.

Finalment, en l'apartat del que en podríem dir ‘patrimoni immaterial', a Navàs hi ha encara molta cultura de petits vinyaries que es fan vi per a l'autoconsum. Ens els darrers anys, es venen fent una sèrie d'activitats per dignificar aquest sector. La darrera d'aquestes activitats va ser aquest dijous passat, al mateix Centre Enoturístic. Una colla de vinyaires van donar els seus vins a tastar a l'enòleg Joan Soler, que en va fer comentaris i aportacions que els poden servir per millorar.