Vi

La DO Pla de Bages fa pinya amb els restauradors per dinamitzar el sector

Els clients que demanin vins del territori als restaurants podran obtenir obsequis

per Xevi Olivé, 16 d'abril de 2021 a les 15:16 |
Presentació de la campanya de la DO Pla de Bages i la restauració | Proper.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest cap de setmana es posa en marxa la campanya Passaport de proximitat. En formen part una trentena de bars i restaurants de la comarca del Bages. En aquests establiments adherits, després de demanar una ampolla de vi d'algun dels cellers de la DO Pla de Bages, es tindrà un segell en aquest Passaport de proximitat. Amb cinc segells es tindrà el passaport ja complert, i es podrà triar entre una altra ampolla de vi de la DO, o bé una experiència d'enoturisme.

La iniciativa s'ha presentat aquest divendres a Manresa, a la finca de Collbaix Celler el Molí. Hi han pres part Joan Soler, president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Diego Sánchez, president del gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages, Benvingut Aligué, president dels Fogons Gastronòmics del Bages, Agustí Comas, conseller de Turisme del Consell Comarcal i Nani Sala, també dels Fogons Gastronòmics.


El llistat d'establiments adherits, que pot ser que es vagi ampliant en els propers dies, es pot consultar al lloc web de la DO. Fins ara hi ha 15 establiments de Manresa, 4 de Sant Fruitós, 2 de Sallent, 2 de Santpedor, i la resta són de Cardona, Marganell, Mura, Navàs i Sant Mateu de Bages.

La presentació feta aquest divendres suposa també l'engegada de la campanya, que durarà fins el 6 de juny, just abans de la celebració de la propera fira ViBa, que s'està organitzant dels del mateix Consell Regulador.


Joan Soler ha començat la presentació amb un “Ens hem tornat a entendre”, i de fet aquest ha estat el leiv motiv de la resta d'intervencions: destacar la capacitat d'entesa entre els diferents col·lectius que impulsen aquesta iniciativa. 

Al seu torn, Diego Sánchez, com a president del gremi, ha reconegut que “Estem patint”, però que aquest tipus de col·laboracions és el que “ens dona trempera, el que ens motiva a tirar endavant”.

Naturalment, les dificultats econòmiques derivades de la pandèmia ha estat un catalitzador, que ha portat als cellers i restauradors del Bages a unir esforços i crear el 'Passaport de proximitat'. 

La iniciativa pretén ser el punt de partida d'una col·laboració per a promoure el producte local. "Ara que amb el confinament gairebé no ens podem moure cal apostar per allò que tenim més a prop", ha justificat el president del Consell Regulador Joan Soler.

Article elaborat amb la col·laboració de Proper.cat.

Continuïtat al projecte de recuperació de varietats de vinya

Aquest mateix divendres l'Ajuntament de Manresa i la fundació Ampans han ampliat el conveni de col·laboració del projecte de recuperació de varietats de vinya als terrenys agrícoles de la Torre Lluvià, a la capital del Bages. Això suposarà l'ampliació del terreny, amb 10.335, 87 m² més, que es destinaran a pràctiques experimentals per fer vinya productiva.

El celler Collbaix i la DO Pla de Bages coordinen i assessoren la fundació Ampans, que fa el cultiu i vinificació. L'any 2018 es van plantar ametllers, oliveres i una part de vinya a la part nord-est de la finca; i el 2019 es va plantar vinya al sector sud-est dels terrenys de la Torre Lluvià.

Ara el nou conveni permetrà fer un projecte de recerca de les varietats autòctones de vinya a la comarca del Bages i estudiar noves tècniques de cultiu i vinificació. Això permetrà als cellers de la comarca obtenir noves bases de fusta per cultivar.

La DO Pla de Bages ha estat la primera del territori català que ha posat en marxa un projecte de recuperació de la vinya d'aquestes característiques. A hores d'ara s'han identificat més de 25 varietats autòctones, no totes exclusives del Bages. De moment en recuperaran nou: Pansera, Turbat, Cap pelat, Malvasia manresana, Moscatell del país, Pansa, Negrelló i Cap negre. Pel que fa a l'olivera, es recuperaran les varietats anomenades Vera, Verdal i Corbella, que es troben entre les majoritàries històricament al Bages.

 

Participació