«No és un cas aïllat, és el patriarcat», clamen a Manresa arran del darrer assassinat masclista

Els col·lectius feministes Acció Lila i Aamas apleguen dos centenars llargs de persones a la plaça Major per condemnar el crim i solidaritzar-se amb la víctima

Concentració de condemna a l'assassinat masclista de Manresa, aquest dijous
Concentració de condemna a l'assassinat masclista de Manresa, aquest dijous | Pere Fontanals
Redacció
15 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:16h
Dos centenars llargs de persones s'han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça Major de Manresa per exigir la fi de la violència masclista després de l'assassinat d'una dona de 34 anys a la ciutat. L'acte ha estat curt però contundent. A través de la lectura de tres manifests a càrrec dels col·lectius feministes Acció Lila, les Aamas i el Consell Municipal de la Dona s'ha volgut mostrar el suport a la família de la víctima i s'ha fet una crida a no defallir en la lluita contra la violència masclista.

Amb lemes com "No és un cas aïllat, és el patriarcat" i "visca, visca, visca, la lluita feminista", els assistents, de totes les edats, han condemnat el crim. La protesta duia com a lema "Feminisme o barbàrie".

La concentració ha durat poc més de deu minuts i estava encapçalada per tres pancartes: "No és un cas aïllat, és el patriarcat", "Prou violència contra les dones" i "Prou agressions". A través del manifest, Acció Lila i les Aamas i el Consell Municipal de la Dona han volgut denunciar que l'assassinat ocorregut aquest dimecres a Manresa no és un cas aïllat. També han reivindicat la necessitat de posar fi a la violència masclista.

Des de les Aamas, Nora Miralles ha lamentat els buits legals existents i ha fet una crida a institucions i ciutadania a no passar pàgina. "Per molta reforma legal que es faci, fan falta molts recursos en atenció a les dones, prevenció i un canvi profund i radical en l'educació i socialització de les persones", ha assegurat, tot exigint que no "es manllevin vides com si res".

La concentració s'ha celebrat després que en el ple municipal de l'Ajuntament de Manresa s'hagi fet un acte de reconeixement en memòria de la víctima. Aquest migdia a la plaça Major de Manresa també s'ha celebrat un minut de silenci per condemnar els fets i exigir la fi de la violència masclista.

L'Ajuntament de Manresa ha decretat dol oficial fins divendres a la nit per condemnar en feminicidi. L'assassinat a la capital del Bages és el primer cas de violència masclista que ha acabat amb víctima mortal aquest any a Catalunya.

A l'espera de passar a disposició judicial

La dona va ser trobada dimecres al migdia al seu pis amb signes de violència. Vivia al carrer de la Pau de Manresa i tenia dues filles. La seva exparella i pare de les dues criatures, de 40 anys i presumptament autor del crim, va ser detingut el mateix dimecres pels Mossos després d'intentar suïcidar-se. No tenia antecedents policials ni la víctima no havia presenta cap denúncia prèvia.

Després de passar la nit a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, aquest dijous, als volts del migdia, se l'ha traslladat a la comissaria dels Mossos. És previst que en les properes hores declari davant del jutjat de Violència de la Dona de Manresa.