Demanen 19 anys i mig de presó per a les 10 encausades per la vaga feminista del 8-M de 2019 al Bages

El grup de suport "Hi érem totes" denuncia la persecució del feminisme combatiu per part del poder: "volen un feminisme dòcil"

Roda de premsa del grup de suport a les encausades pel 8-M de Manresa
Roda de premsa del grup de suport a les encausades pel 8-M de Manresa | Pere Fontanals
15 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:10h
Fiscalia demana entre 1 any i mig i 3 anys de presó -19 i mig acumulats- i multes que pugen més de 23.000 euros per a les 10 encausades per defensar el dret de vaga feminista durant la jornada del Dia de la Dona del 8-M de 2019 a Manresa. Les acusacions són per desordres públics, desordres i danys i desordres i atemptat a l'autoritat, segons ha explicat l'advocada Eva Pous d'Alerta Solidària.

Aquest dijous s'ha presentat en roda de premsa la campanya Hi érem totes del grup de suport a les encausades del 8-M a Manresa. Alba Gual ha denunciat que aquesta causa obeeix a "la por que el poder té del feminisme combatiu i anticapitalista" i ha posat sobre la taula que "és una causa contra totes". El manifest de suport a les encausades ja compta amb una cinquantena de suports.

Begoña Domínguez, per la seva part, ha apuntat que les lluites que defensaven les encausades "són encara més vigents ara, amb la precarització de l'entorn laboral, la feminització de la crisi de la Covid o el racisme institucional". Per això, ha assegurat que no deixaran "d'assenyalar els seus responsables" com van fer el 8-M de 2019 davant la comissaria de la Policia Nacional, RMT Logístics o en el Mercadona.

"Munten dispositius policials per desmobilitzar el feminisme combatiu, per convertir-lo en un feminisme dòcil", ha afirmat. Per això, demanen l'absolució de les encausades ja que "ara en som moltes més".

La campanya Hi érem totes inclourà mobilitzacions i accions que s'aniran comunicant a través de les xarxes socials dels moviments feministes de Manresa.


Piquets informatius del dret de vaga

El 8 de març de 2019, el Comitè del 8-M de Manresa va portar a terme una acció de vaga a l'empresa RMT Logistics del polígons de Santa Anna de Sant Fruitós, per impedir l'entrada del torn de treball de les 6 del matí. Segons denunciaven és una empresa "molt feminitzada i amb unes condicions laborals molt precàries".

Un cop allà, van bloquejar l'accés a l'empresa amb una pancarta que resava "Si les dones parem, s'atura el món", durant uns minuts fins que diverses patrulles dels ARRO de Mossos d'Esquadra van dissoldre la concentració.

Un cop dissolta la concentració, el Comitè es va desplaçar fins a la FUB, on estudiants del centre es van afegir a una concentració a la porta de la universitat. En total, els Mossos van identificar quatre manifestants a la FUB i 25 més al polígon de Santa Anna, on les manifestants havien aconseguit aturar el primer torn a l'empresa RMTLogístics.

Sortint de la FUB, el Comitè es va dirigir al Mercadona on van accedir-hi amb un megàfon cridant consignes. Segons van explicar les activistes, la policia catalana els va requisar el megàfon i va identificar qui el portava. Durant l'acció, els Mossos, que van cobrir el perímetre del supermercat amb un ampli dispositiu per evitar que entressin més activistes a l'establiment, van empènyer les activistes que es trobaven a la porta del supermercat, i van identificar diverses persones.