El govern de Castellbell no admet a ple una moció d'ERC de suport a l'amnistia

L'alcaldessa, Montserrat Badia, va citar una jurisprudència de l'Ajuntament de Caldes de Montbui on un ple va ser impugnat per votar una moció que superava l'àmbit local

Imatge d'arxiu d'un ple de Castellbell i el Vilar
Imatge d'arxiu d'un ple de Castellbell i el Vilar | Cedida
Redacció
15 d'abril del 2021
Actualitzat a les 15:29h
ERC de Castellbell i el Vilar denuncia que el govern municipal no va admetre a ple una moció que presentaven de suport a l'amnistia dels presos polítics argumentant que només es podien votar mocions "que tinguessin relació explícita amb el poble". En aquest sentit, va citar la jurisprudència de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, on havia hagut la impugnació d'un ple "pel vot de mocions que van més enllà de l'àmbit local".

Així, l'alcaldessa, Montserrat Badia, va permetre que es llegís la moció i que qualsevol regidor pogués intervenir, però es va negar a admetre'n una votació, segons expliquen els republicans.

A banda de reclamar l'aprovació d'una Llei d'Amnistia, la moció també s'expressava en el sentit de “declarar que el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal” o “demanar la immediata posada en llibertat de les preses i els presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part ...”

El grup municipal d'ERC va demanar que es votés la moció, argumentant que els tres regidors republicans "són portaveus d'una part de la ciutadania de Castellbell i el Vilar, que els va votar en les últimes eleccions municipals".

El portaveu republicà, Albert Mulero, va demanar que constés en acta que el grup municipal d'ERC estava absolutament en contra de la decisió de no permetre votar la moció, "perquè era antidemocràtica, en contra de la llibertat d'expressió, i va recordar que al poble hi viu Artur Junqueras, pare d'un dels presos polítics que està intern a la presó de Lledoners complint una sentència injusta per la repressió que patim per part de l'estat espanyol".

Aquesta mateixa moció, ha estat presentada a una vintena de municipis del Bages on els grups municipals del PSC l'han votada. Per exemple, a Castellgalí, Monistrol de Montserrat, Sant Salvador de Guardiola o Súria, el PSC la va votar en contra. A Sant Fruitós es van abstenir i a Navàs la van votar a favor.