Tensió entre la PAHC i Serveis Socials per una acusació de tracte racista per part d'una tècnica

Tot va començar en un programa de Ràdio4, es va traslladar a internet i finalment el govern ha publicat un comunicat

Concentració de la PAHC davant de serveis Socials el passat 30 de març
Concentració de la PAHC davant de serveis Socials el passat 30 de març | Pere Fontanals
14 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:04h
La tensió entre la regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa i la PAHC Bages ha arribat aquesta setmana al seu màxim nivell després que les treballadores del departament s'hagin "plantat" davant de la plataforma pel que entenen "atacs gratuïts, mentides i manipulacions", per les acusacions de tracte racista d'una tècnica que van manifestar durant una concentració el 30 de març i en un programa de Ràdio4.

El passat 30 de març, la PAHC tallava la carretera de Vic de Manresa davant de la regidoria de serveis Socials per fer palesa la seva disconformitat en dos aspectes, bàsicament. Per una part denunciaven que des de Serveis Socials no els permetien fer acompanyament de les persones usuàries quan aquestes ho demanaven, i per una altra avisaven d'actituts racistes que s'havien trobat amb algunes tècniques.

Aquest dimarts, en un programa de Ràdio4, Jasmine, una usuària de serveis Socials explicava el cas amb que s'havia trobat en què una tècnica li va dir que si no estava conforme amb el que li oferien podria "tornar a Granada -on havia viscut abans de venir a Manresa- o tornar-se cap a Cuba -país d'on és originària". Tot plegat en una intervenció en la qual la pròpia usuària i el membre de la PAHC Bages Jesús, insistien "en el bon fer" de la majoria de tècniques dels Serveis Socials manresans.

Explota a les xarxes

El contingut d'aquest programa de ràdio i el testimoni de la usuària de Serveis Socials denunciant l'actitud racista d'una tècnica municipal lluny de quedar-se aquí, ha fet esclatar les xarxes i, també, el que no són xarxes. En un comunicat que s'ha enganxat a diversos espais del Centre Històric, les treballadores socials denuncien els "atacs gratuïts, mentides i manipulacions" de la PAHC i anuncien que es "planten".

La regidora de l'àrea, Mariona Homs, ha intervingut a les xarxes socials denunciant la "injustícia" d'aquesta acusació, i responent piulades en aquest sentit, i altres agents socials de Manresa, com Sor Lucía Caram, també s'han posat al costat amb la regidoria.

Per acabar-ho de reblar, un breu escrit signat per "totes" les treballadores de Serveis Socials ha estat penjat a diversos punts del Centre Històric, inclosa la porta de l'Ateneu la Sèquia, seu de la PAHC, on mostren el seu "enuig i rebuig" a les acusacions de tracte racista per part d'una d'elles, i diuen "prou" als "atacs gratuïts, mentides i manipulacions" de la PAHC.

Comunicat del govern municipal

El govern municipal de Manresa ha fet públic un comunicat en què manifesta que "l'equip de Serveis Socials fa una tasca d'acompanyament i suport a la ciutadania amb criteris de professionalitat i equitat. L'any passat, Serveis Socials de Manresa va atendre un volum de 16.500 persones, el 21% de la població de la ciutat, amb implicació professional i personal, amb compromís i esforç, per ser al costat de les persones més vulnerables, afavorir la igualtat de drets i oportunitats i l'accés de tothom als recursos disponibles".

Per això, asseguren que no poden permetre que professionals d'aquest Ajuntament "siguin titllats de racistes. És una acusació molt greu i que considerem inadmissible. Serveis Socials ha atès sempre totes les persones, independentment del seu origen o condició, amb criteris professionals d'equitat i justícia. Sempre ho ha fet sempre ho farà".