Fem Poble celebra l'informe desfavorable sobre la viabilitat del parc fotovoltaic al Cogulló

Destaca el contrasentit "d'implantar un parc solar fotovoltaic, amb una vida útil mínima de 25 anys, en un espai sentenciat judicialment a desaparèixer"

Vistes generals de la muntanya de residus salins del Cogulló a Sallent
Vistes generals de la muntanya de residus salins del Cogulló a Sallent | ACN
Redacció
13 d'abril del 2021
Actualitzat a les 12:47h
El grup municipal de Fem Poble de Sallent ha emès un comunicat en què celebra que la Ponència d'Energies Renovables hagi emès un informe desfavorable per a l'emplaçament del parc solar al runam del Cogulló de Sallent.

Els anticapitalistes argumenten que  la transició ecològica no es pot basar en "màniga ampla a les grans multinacionals" sinó que cal una estratègia pública, de país, comptant amb els municipis, per avançar en la sobirania energètica.

Segons entenen, aquest projecte "no responia en cap cas al model de producció renovable que necessita el nostre poble i el nostre país". Primer de tot, perquè no es tractava d'una instal·lació de producció i consum d'energia de caràcter públic i de proximitat. Al contrari, "parlem d'una multinacional que venia a fer negoci verd després de contaminar el territori".

També observen que el projecte en cap moment preveia que l'energia produïda arribés a les llars o equipaments de Sallent. "No hi ha cap referència a cap possibilitat de millora per al municipi o la comarca", sinó que "produeix energia per al seu benefici.

Fem Poble posa també sobre la taula el contrasentit "d'implantar un parc solar fotovoltaic, amb una vida útil mínima de 25 anys, en un espai sentenciat judicialment a desaparèixer (el runam salí del Cogulló)". Per això creuen que "tots els esforços s'han de destinar a restaurar i fer desaparèixer el runam".

Fem Poble lamenta que només es denega el projecte pel "Pla Urbanístic de Sallent i el Pla Director de la Mineria del Bages, que no permet altres usos al runam", però que tota la resta d'informes sectorials han estat positius, "denotant una connivència dels departaments de la Generalitat amb macroparcs solars privats".

El POUM de Sallent, que limita els parcs fotovoltaics a un màxim de 0,5 hectàrees, ha estat la garantia per aturar el projecte de parc solar al Cogulló. El grup celebra que el planejament urbanístic de Sallent reguli i limiti les iniciatives de producció d'energia, perquè no responguin "a una lògica capitalista de màxim aprofitament dels terrenys rurals, sinó a una ordenació sostenible del territori".

Fem Poble es mostren sorpresos que tant l'Ajuntament de Sallent com el Consell Comarcal del Bages "no donessin resposta a les consultes fetes per la Ponència d'Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat". "Això, a la pràctica, -raonen- suposa que no han defensat el nostre territori i han deixat màniga ampla a la Generalitat per emetre la valoració final sobre aquest parc solar".

L'únic posicionament de l'Ajuntament de Sallent, inclòs com a pròleg del projecte, concreta que "el Cogulló Solar Plant no obstaculitzaria la restauració prevista del dipòsit salí", una afirmació "que no es defensa amb cap justificació tècnica". Finalment, recorden, la carta acaba concretant que l'Ajuntament considera "molt positiu el fet de generar un espai de producció d'energia neta".

Finalment, Fem Poble emplaça l'Ajuntament de Sallent i la Generalitat a treballar l'alternativa. Per part de l'Ajuntament, una cooperativa mixta entre veïns i Ajuntament que produeixi energia solar en un espai adequat i la comercialitzi a les llars i equipaments del municipi. I per part de la Generalitat, el desplegament d'una empresa energètica pública que sigui la promotora de producció i comercialització d'energia renovable, cuidant el territori.