L'original projecte creat entre Manresa i l'Equador que «teatralitza» contes per fer-los més vivencials

Gestat per Núria Closas Aguilera i Andrea Tafur, "Cuentos de Luz" -que es presentarà a la capital del Bages aquest dimecres-, pretén potenciar la intel·ligència emocional dels infants i ajudar les famílies a participar més activament del món fantàstic en el qual viuen

Núria Closas Aguilera i Andrea Tafur són les creadores de «Cuentos de Luz»
Núria Closas Aguilera i Andrea Tafur són les creadores de «Cuentos de Luz» | Arxiu particular
13 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:13h
Anar a dormir no els havia fet mai por, a la Núria i a l'Andrea, quan eren petites. Més aviat, concebien aquest moment del dia com un instant d'unió i vincle amb les seves respectives famílies. "Cada dia, un cop al llit, o bé la mare o bé el pare ens narraven algun conte d'una forma molt lúdica i divertida", expliquen. "Segurament per això", reflexionen, "no vam percebre mai les nits com un sinònim de nervis ni de neguit, sinó que significaven somiar amb paisatges i personatges fantàstics".

Aquest discurs compartit sorgit d'una experiència similar és només un exemple del grau de complicitat que va néixer (i que no ha parat de créixer) entre les dues protagonistes; dues joves, la Núria Closas Aguilera i l'Andrea Tafur, que es van conèixer fa quatre anys, quan la primera (de Manresa) va marxar a treballar a Quito, a l'Equador, ciutat natal de la segona. "Vam coincidir a la mateixa oficina de coworking", explica Closas: "Jo, en aquell moment, portava la comunicació d'un projecte educatiu i feia de freelance en una agència de disseny digital, i l'Andrea capitanejava la seva pròpia empresa: un estudi de disseny dedicat a crear objectes lúdics, tallers i activitats relacionades amb la cultura i el joc".

Va ser arran de treballar plegades en encàrrecs de clients externs que van descobrir "que teníem uns interessos i uns valors semblants al voltant de l'educació i del món lúdic", diuen. I aquesta manera tan afina de pensar, sent com són elles (dues dones inquietes, motivades i amb ganes de deixar el món millor de com l'han trobat), només podia acabar en un projecte nou, que s'ha acabat anomenant Cuentos de Luz i que es presentarà públicament a Manresa aquest dimecres, 14 d'abril, a dos quarts de set de la tarda, a la biblioteca del Casino.

I què és, Cuentos de Luz?

Tal com les mateixes ideadores expliquen, "el que volíem en primera instància era crear quelcom que permetés [als potencials usuaris] narrar històries de manera lúdica", desmarcant-se una mica dels contes tradicionals o els àlbums il·lustrats. I no pas perquè no els agradin, els contes en format llibre (de fet, l'Andrea és mare i se'n fa un tip, d'explicar-ne als seus fills), sinó perquè "teníem la inquietud de trobar una fórmula que permetés als infants gaudir de la història d'una manera més tangible i experiencial", assenyalen.  

La seva proposta, doncs, ja és original a primer cop d'ull: té forma de capseta de fusta -que ens podria recordar perfectament un marc de fotos o fins i tot a un teatret de titelles de sobretaula-, gaudeix de llum pròpia (com una mena de làmpada) i s'acompanya d'un seguit de làmines –també de fusta– il·lustrades. Cada pack de Cuentos de Luz conté un total de nou làmines i tres contes. En aquest sentit, a cada conte li pertanyen tres làmines diferents. Tot plegat es complementa amb llibret en el qual hi ha escrites les tres històries.
 

El projecte 'Cuentos de Luz' es presentarà a Manresa aquest dimecres Foto: Arxiu particular


Històries i il·lustracions originals 

Les tres rondalles que componen Cuentos de Luz són inèdites. Les ha escrit Closas, mentre que les il·lustracions i el disseny del producte final, han anat a càrrec de Tafur. "Es tracta d'històries senzilles però fantàstiques en les quals intentem transmetre-hi valors com la valentia, l'amistat, l'humor o la creativitat", diu la manresana. 

Tenint molt clar que en els contes no hi apareixeria cap príncep rescatant una princesa, les dues emprenedores també han aprofitat l'avinentesa per trencar mites molt arrelats dintre del món fantàstic, com que els monstres fan por. A banda, desvetllen, "hem incorporat referències culturals tant europees com equatorianes".  

La importància de potenciar la intel·ligència emocional des de ben petites

"El que nosaltres suggerim a l'hora de fer funcionar Cuentos de Luz és que mentre la persona adulta narri els contes, l'infant posi la làmina que toca dins de la capseta", talment com si teatralitzés i donés vida al que està escoltant, exposen Closas i Tafur, que afegeixen que "amb això el que aconseguim és que el menut s'apropiï de la narració i potenciï la seva imaginació, creativitat i intuïció"; tres qualitats, diuen, "que són indispensables per a desenvolupar la intel·ligència emocional".  

Segons les autores, "si totes les persones del món poguéssim desenvolupar la nostra intel·ligència emocional des de ben petites, potser hi hauria molta més empatia per viure en comunitats més amables les unes amb les altres". En aquest sentit, manifesten, "el projecte que hem gestat és la nostra manera d'intentar promoure moments de qualitat entre les persones per ajudar, en un futur, a viure en un món una mica millor". 
 

Les protagonistes del projecte en una foto d'arxiu Foto: Arxiu particular