Manresa 2022

Inaugurat el renovat Espai 1522, el centre d'interpretació de la Manresa Ignasiana

Els treballs han permès ampliar cap a l'ala sud el Centre d’Interpretació de la Manresa Ignasiana i fer altres millores d'accessibilitat i condicionament climàtic

per Redacció, 10 d'abril de 2021 a les 13:40 |
Estrena del renovat Espai 1522 | AjM
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Espai Manresa 2022, el Centre d'Interpretació de la Manresa Ignasiana, ha estrenat aquest dissabte una renovació que ha permès ampliar en uns 60 metres quadrats les instal·lacions, així com executar millores en l'accessibilitat i en el condicionament climàtic del projecte museogràfic que explica com era la ciutat que va acollir Ignasi de Loiola, fa gairebé cinc segles.

El resultat dels treballs realitzats han estat presentats aquest dissabte al migdia per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia; el regidor de Turisme i Projecció de la Ciutat, Joan Calmet Piqué; i la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols. A les 8 del vespre d'aquest dissabte, el renovat espai ja serà obert al públic que assistirà a la quarta edició del cicle Quinze Vint-i dos, amb la celebració de l'espectacle Presències, un diàleg creatiu entre la percussió d'instruments i corporal  del bateria Santi Serratosa i la dansa urbana i la dansa clàssica, a càrrec de les ballarines Júlia i Laura Isanta.


L'Espai 1522 es troba ubicat al carrer Mestre Blanch, a l'edifici del Teatre Conservatori. Es va inaugurar el desembre del 2015 després d'unes obres realitzades a l'ala est del claustre de l'antic convent de frares dominics de Sant Domènec, edifici on Ignasi de Loiola va fer-hi estada en tres ocasions diferents. Els treballs van consistir en l'enderroc de tots els elements  que l'amagaven, el repicat i el sanejament dels paraments originals i en la restauració de les voltes, els arcs  i les columnes que hi havia.

Amb la nova intervenció realitzada els darrers mesos, que ha tingut un pressupost de  99.928,35 euros (IVA inclòs), el centre d'interpretació s'amplia mitjançant la recuperació parcial de l'ala sud, un espai que no es feia servir, on hi havia escales i rampes tapiades que ha calgut enderrocar. S'ha rebaixat el terreny existent i s'ha realitzat una nova pavimentació per equiparar-la a la de la resta de l'Espai 1522. També s'han sanejat pilastres i els arcs de pedra que hi ha, i elements del claustre neoclàssic que queden. L'actuació ha permès adequar l'espai per a persones amb mobilitat reduïda amb rampes interiors i recuperar les antigues taquilles del Conservatori, que s'utilitzaven de magatzem, on també s'hi ha habilitat un petit office.


En aquest nou espai, s'ha estrenat l'exposició de l'obra La Mare de Déu del Roser oferint el rosari a Sant Domènec de Guzmán, un plafó de 42 rajoles de ceràmica policromada del segle XVIII. Es tracta d'un conjunt que s'estima que devia formar part d'una capella urbana ubicada en l'entorn proper del convent dels Dominics de Manresa.

Cicle Quinze Vint-i-dos

Un cop acabades les obres de l'Espai 1522, el cicle Quinze Vint-i-dos torna al seu format habitual i programa per a la seva quarta edició dos diàlegs artístics improvisats, en què la música i el moviment prendran tot el protagonisme. El cicle arrenca avui, a les 8 del vespre,  amb l'espectacle Presències, un diàleg creatiu entre la percussió d'instruments i corporal (body percussion) del bateria Santi Serratosa i la dansa urbana i la dansa clàssica, a càrrec de les ballarines Júlia i Laura Isanta. Les entrades per aquest espectacle ja estan exhaurides.

El cicle finalitzarà dissabte de la setmana  vinent, 17 d'abril, també a les 20 h, amb Entre ficcions i evolucions, que combinarà la música, a través de la veu i la guitarra de la cantautora Anaïs Vila, i el teatre físic i corporal que incorporen els actors Pino Steiner i Xavier Palomino, membres de la reconeguda companyia barcelonina Moveo.

Les entrades es poden comprar en línia als webs manresa2022.cat i manresaturisme.cat i, també, a l'Oficina de Turisme de Manresa en el seu horari habitual. El preu de les entrades per cada espectacle és de 7 euros i, a més, es pot adquirir l'abonament per als dos espectacles per un preu de 12 euros. S'aconsella la reserva prèvia per l'aforament limitat de l'espai.

L'aforament del renovat Espai Manresa 1522 serà reduït al 50%, tal com estableix el Procicat en actes culturals amb públic en museus, galeries d'art, sales d'exposicions, arxius i biblioteques, i l'organització vetllarà perquè es compleixin les distàncies de seguretat i les mesures sanitàries pertinents.

Quinze Vint-i-dos és una iniciativa de dinamització artística i cultural de la ciutat engegada el 2018 i impulsada per l'Ajuntament de Manresa, Manresa 2022 i la Fundació Turisme i Fires de Manresa.

 

Participació