Obituari

Mor Joan Guitart, la rereguarda infatigable del llegat documental de la Manresa dels anys 60 i 70

Amant del cinema i molt vinculat en el món de la cultura, és un dels cronistes per excel·lència de la capital del Bages, amb més de 250 curtmetratges enregistrats

per Aina Font Torra , Manresa, 9 d'abril de 2021 a les 11:34 |
El cineasta i activista cultural Joan Guitat ha mort a l'edat de 88 anys | Memòria.cat
Joan Guitart i Clapera, gran aficionat al cinema i molt vinculat a l'activisme cultural manresà, ha mort, aquest dijous 8 d'abril, als 88 anys d'edat. I ho ha fet deixant un gran llegat documental a la ciutat, fruit de la seva passió pel món de l'audiovisual: de fet, és gràcies a ell que Manresa pot presumir de tenir vídeos amb una gran qualitat d'imatge d'episodis històrics tan significatius per a la ciutat com ho són les grans obres de pavimentació que es van dur a terme a les carreteres de Vic i de Cardona i a les muralles del Carme i Sant Domènec al llarg del 1970 (recordem que l'estiu passat es van projectar als cinemes Bages Centre). 

I no només això: el passat 18 de juny, l'Associació Memòria i Història de Manresa va penjar, en el seu portal web -Memòria.cat- una relació dels 250 curtmetratges elaborats pel cineasta. Entre d'altres, hi ha píndoles audiovisuals sobre l'arribada de la Volta Ciclista a Manresa l'any 1969; sobre la nevada del Nadal del 1970-1971; sobre la rua de Carnestoltes del 1983; sobre el parxís gegant que es va instal·lar a la plaça Major l'any 1985; sobre l'enderrocament de la fàbrica del Pont Vell (també el 1985); sobre l'atemptat que hi va haver als Jutjats de Manresa l'any 1990, o sobre la cursa d'andròmines que es va organitzar en el marc de la Festa Major de Manresa de fa vint-i-quatre anys. 


A banda de la seva extensa i prolífica producció audiovisual, la trajectòria vital de Joan Guitart Clapera també va passar per ser un dels treballadors de la Casa Jorba, des d'on també va rodar-hi les primeres campanyes publicitàries, molt venerades i pioneres dintre del sector. També va fer-se un lloc en el món de l'art, i és que durant uns anys va encarregar-se de dissenyar logotips per a nombroses empreses, actes i institucions. 

Tornant al món del cinema, cal destacar la seva participació, com a càmera, en el canal de televisió Tele 7, inaugurat el 1984. Guitart, a més, va ser un dels presidents del Film Club Manresa i el promotor de l'exitós Concurs del rotlle, un certamen inspirat en els concursos de pintura ràpida però que, en comptes de llenç, l'artista participant havia d'utilitzar un rotlle de 15 metres per pel·lícules de 8 mm; de 10 metres pel pas de 9,5 mm, o de 30 metres en el cas del format de 16 mm.


Un dels seus darrers treballs professionals que va dur a terme va ser la realització dels materials didàctics audiovisuals per a l'Escola de Bombers de la Generalitat de Catalunya, on treballava. 

Tanatori sí però cerimònia de comiat, no

Tothom que vulgui acomiadar Joan Guitart ho podrà fer, al llarg d'aquest divendres, 9 d'abril, al Tanatori Mémora del carrer de la Lemmerz, 1-5 de Manresa. Segons ha pogut saber aquest diari no es durà a terme cap funeral ni cerimònia de comiat.

 

Participació