mEMÒRIA hISTÒRICA

Manresa evocarà les veus dels que van viure la República en primera persona, en el seu 90è aniversari

El grup de teatre d'Els Carlins estrenarà un espectacle realitzat a partir de la recerca i l'assessorament de l'Associació Memòria i Història de Manresa

per Redacció, 8 d'abril de 2021 a les 17:25 |
Proclamació de la República | Arxiu Nacional
L'Ajuntament de Manresa commemorarà el 90è aniversari de la proclamació de la República, que se celebra aquest dimecres 14 d'abril, amb un acte institucional que evocarà les veus dels que la van viure en primera persona. Es tracta d'un espectacle que ha dissenyat el grup de teatre d'Els Carlins, a partir de la recerca i l'assessorament que els ha proporcionat l'Associació de Memòria i Història de Manresa.

L'acte tindrà lloc el mateix dia 14 d'abril, a les set de la tarda, a la plaça Major. L'aforament serà limitat. Les entrades són gratuïtes i es podran reservar a partir d'aquest divendres a les 13 hores a través de la web ajmanresa.fila12.cat.


L'acte comptarà també amb el parlament de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i amb la presència de membres de la corporació municipal i d'altres autoritats. Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Manresa se suma als actes commemoratius que la Generalitat de Catalunya impulsa arreu del país a través de la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia.

Manresa, entre les primeres ciutats*


Manresa fou una de les primeres ciutats de Catalunya en proclamar la República: una comissió de republicans i catalanistes va entrar a l'Ajuntament de Manresa, van hissar les banderes catalana i republicana i es van fer càrrec del govern de la ciutat, enmig d'un ambient extraordinari. Al cap de poc, des del balcó de l'Ajuntament Joan Selves i Carner va proclamar la República.

Tot seguit va quedar constituïda, a l'Ajuntament, la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, formada per 42 republicans i catalanistes. Entre ells, Tomàs Ramon Amat, Farreras i Duran, Ramon Puig i Ball, Josep Arola, Lluís Prunés i Francesc Marcet. Joan Selves i Carner n'era el president i fou elegit alcalde de Manresa.

(*) Informació del portal memòria.cat

 

Participació