Valentí Gubianas trasllada a un llibre l'amistat entre dos animals després d'actuar durant anys en un circ

"Alí i Ramboline", basada en fets reals, és la primera publicació escrita i il·lustrada en català de l'artista navassenc

Valentí Gubianas amb el seu llibre
Valentí Gubianas amb el seu llibre | Arxiu particular
Aina Font Torra
08 d'abril del 2021
Actualitzat a les 21:05h
L'il·lustrador navassenc Valentí Gubianas ha publicat el primer llibre que escriu en català i que també il·lustra, Alí i Ramboline (Ed. Baula), que narra la relació d'amor entre dos animals després d'actuar plegats durant molts anys en espectacles de circ, en l'adaptació d'uns fets reals que van passar a Dinamarca.

El llibre es presentarà aquest divendres, 9 d'abril, a les 7 de la tarda a la Granja del Mujal de Navàs, i l'endemà dissabte, a les 12 del migdia, a la Llibreria Parcir de Manresa. En tots dos casos el presentarà conjuntament amb el Quim Pujolar i la lectura de la historia anirà a càrrec de Joan Casadesús. Al final hi haurà signatura de llibres.

El conte, l'argument del qual parteix d'un fet real que va succeir a Dinamarca a finals del mes de setembre del 2019, explica la relació d'amor que sorgeix entre un camell i un elefant arran d'actuar plegats, durant molts anys, en espectacles de circ. Sí, ho heu llegit bé: això va passar, també, a la vida real i va transcendir als mitjans perquè va provocar un atac de riure generalitzat al parlament danès.

I què és el que va passar, exactament? Doncs que arran d'una llei aprovada per la cambra que prohibia als circs tenir animals exòtics, el govern de Dinamarca va acordar comprar quatre elefants d'un circ (amb nom i tot: Ramboline, Lara, Djungla i Jenny) per dur-los en un reserva natural. Finalment, però, també se'n van haver d'endur un camell, l'Ali, perquè va resultar que tenia una gran amistat amb el Ramboline i no hi havia manera de separar-los.