Poesia

Obert el termini per participar en el XXIII Premi de Poesia Senyora Josefina Oliveras

Impulsat per l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort, el concurs romandrà obert fins al 30 d'abril d'aquest any

per NacióManresa/AFT, El Pont de Vilomara i Rocafort | 7 d'abril de 2021 a les 12:46 |
Imatge de Josefina Oliveras | Arxiu familiar Josefina Guañabens
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb la voluntat d'homenatjar Josefina Oliveras Ferrer -que va ser una de les primeres dones farmacèutiques del país i la responsable de la revitalització del poble de Rocafort durant la dècada dels 80- l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort ja fa vint-i-tres anys que impulsa, de manera ininterrompuda (a excepció del 2020, que no va ser possible), un certamen de poesia en honor seu: el Premi de Poesia Senyora Josefina Oliveras, que aquest 2021 ja ha obert convocatòria.

Tal com es detalla a les bases del concurs (les podeu trobar prement aquest enllaç), les obres presentades hauran de ser inèdites, de temàtica lliure, escrites en llengua catalana i construïdes per un mínim de 30 i un màxim de 100 versos, aproximadament. Els originals caldrà fer-los arribar, personalment o per correu certificat, a l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort, Regidoria de Cultura, Plaça de l'Ajuntament, 1, 08254 - El Pont de
Vilomara i Rocafort, especificant al sobre "Original per al Premi de Poesia Senyora Josefina Oliveras". També s'haurà de fer arribar el document en format PDF al correu electrònic gestions.pont@elpont.cat. La data límit de presentació dels originals serà el proper 30 d'abril. 

Premiats i premis

Com que el certamen només consta d'una categoria única, només hi haurà una persona guanyadora, que rebrà un premi de 600 euros. No obstant, i si el jurat ho creu oportú, també podrà concedir un accèssit de 300 euros a algun altre concursant. 

El premiat o premiada es donarà a conèixer a través de les xarxes socials del consistori vilomarenc el dissabte 22 de maig d'aquest any. 

Qui era, Josefina Oliveras?

Nascuda a Castellbell i el Vilar el 18 de febrer de l'any 1910, Josefina Oliveras Ferrer va ser la primera batxiller en ciències en aprovar el curs a l'Institut de Manresa, acabat d'inaugurar l'any 1927. Set anys més tard d'aconseguir aquest reconeixement, va coronar una altra gesta: es va llicenciar en farmàcia i es va convertir, per primera vegada en la història de la farmàcia a Manresa, en propietària i titular d'un establiment farmacèutic.

Pionera en la seva professió, Oliveras va ser, segons explica el blog Manresanes que han fet història, "una persona molt estimada al barri de les Escodines per la seva dedicació i servei, juntament amb el seu marit, el metge Sebastià Guañabens i Pujol".

A banda, però, de la seva trajectòria professional, també destaca la vinculació cultural que va tenir amb el poble de Rocafort. De fet, va ser una de les impulsores en tornar a revitalitzar aquest indret pertanyent al Pont de Vilomara (va publicar diversos treballs fent-ne referència) i va ser una de les responsables de reinstaurar-hi la Festa Major, amb tradicions com la benedicció del terme o el ballet de Déu de Rocafort del Bages. Arran d'això, el municipi bagenc va instaurar, fa vint-i-dos anys, el premi de poesia Josefina Oliveras, com a agraïment per la feina feta.

Oliveras va morir a Rocafort el 30 d'abril de 1996, amb 86 anys.

 

Participació