Aquestes són les propostes de la Fira d'Artés d'enguany que es podran gaudir presencialment

La 60a edició d'aquest esdeveniment tan arrelat a la comarca se celebrarà aquest cap de setmana

Una de les propostes presencials que mantindrà la Fira d'Artés serà la cercavila gegantera pels carrers del poble
Una de les propostes presencials que mantindrà la Fira d'Artés serà la cercavila gegantera pels carrers del poble | Colla Gegantera Artés
07 d'abril del 2021
Actualitzat a les 12:18h
Artés ja ho té pràcticament tot a punt per donar el tret de sortida a la seixantena edició de la seva tradicional Fira, un punt de referència en el sector comercial i industrial del Bages que cada any ofereix als visitants una àmplia oferta de productes relacionats amb l'automoció i la maquinària agrícola, però que també té en compte els petits artesans i comerciants així com les propostes culturals i de lleure.

Si bé l'any passat el certamen ja no es va poder celebrar a causa del confinament total derivat de la pandèmia, enguany l'organització ha hagut de fer mans i mànigues per poder-la dur a terme respectant tots els protocols i mesures de seguretat vigents. En aquest sentit, i com ja va informar aquest diari el passat 25 de març, la fórmula que s'ha escollit per no haver de suspendre la Fira ha estat la de barrejar actes presencials amb propostes en format virtual. Tal com es pot veure en el programa, la major part de les activitats culturals es duran a terme in situ, sempre adaptades a les restriccions actuals. Tot seguit us les enumerem classificades per dies.

Divendres 9 d'abril

Acte de lliurament dels XVIII Premis de Poesia Francesc Blancher

Tindrà lloc a Cal Sitges i començarà a les set de la tarda. Comptarà amb la col·laboració de l'Escola de Música d'Artés.

Teatre: L'home orquestra (alerta! Les entrades la estan exhaurides!)

Amb el reconegut humorista Peyu com a únic protagonista, l'espectacle es podrà veure a Cal Sitges a partir de dos quarts de nou del vespre. L'home orquestra és un recull dels millors textos d'aquest comediant de Muntanyola que tenen un fil conductor comú: les festes majors.

Dissabte 10 d'abril

Inscripcions pel concurs de pintura ràpida

Un altre dels habituals de la Fira d'Artés que resisteix. Tothom que vulgui participar en el longeu certamen (ja té 49 anys) podrà inscriure-s'hi anant presencialment a Cal Sitges de vuit a dos quarts de deu del matí.

1a trobada d'Urban Sketchers

Seguim amb les arts plàstiques. Concretament amb una activitat que s'incorpora enguany al programa més atípic de la Fira d'Artés. Es tracta d'una proposta que pretén reunir persones a qui els agradi dibuixar in situ espais del municipi i, tot seguit, compartir les creacions sorgides a les xarxes socials.

La trobada -que compta amb el suport dels Centres Artístics de Manresa i el Moianès i de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central- s'inaugurarà a les deu del matí a Cal Sitges, i les inscripcions per a prendre-hi part es poden formalitzar enviant un correu a vilasi@artes.cat.

Matinal d'intercanvi de llavors

Es tracta d'una de les quatre propostes impulsades per la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (XaSACC). Aquesta matinal d'intercanvi de llavors és una de les dues activitats que se celebraran presencialment. Tal com el mateix col·lectiu assenyala, amb aquesta primera jornada d'intercanvi "el que volem és reivindicar el dret de guardar, reproduir, intercanviar i compartir les llavors de varietats tradicionals per fomentar la sobirania alimentària i conservar la diversitat agrícola". Tothom que hi vulgui anar a treure el cap ho podrà fer a partir de les onze del matí a Cal Sitges.

Taula rodona: Som pagesos/es i estimem la terra

L'altra activitat presencial organitzada per la XaSACC. A través de l'experiència de tres joves agricultors i ramaders, les persones assistents coneixeran com es viu la pagesia de proximitat. L'assistència a la taula rodona, que arrencarà a dos quarts de dotze del migdia a Cal Sitges, és gratuïta.

Inauguració de l'exposició d'Aloaye Norris Adoro

La tarda de dissabte arrencarà amb la inauguració de la mostra de l'artista nigerià -establert fa quinze anys a Manresa- Aloaye Norris Adoro; una mostra pictòrica que plasma les sensacions i els sentiments en la transició de sortir del tercer món per arribar al primer món. L'exposició es podrà veure a Cal Sitges a partir de les cinc de la tarda.

Sardanes amb la Cobla de Ciutat de Girona

Ballada organitzada pels Amics de la Sardana d'Artés que tindrà lloc al Parc de Can Cruselles a partir de dos quarts de cinc de la tarda. Com que es tracta d'una proposta de contacte, els impulsors de l'activitat han decidit prendre un seguit de mesures per evitar contagis. En aquest sentit, durant tota la vetllada serà obligatori l'ús de mascareta; no es permetrà ballar en rotllanes diferents (que hauran de ser de 10 persones com a màxim), i tothom que hi vulgui prendre part haurà d'omplir els següents documents (personal i grupal) i enviar-los per formalitzar la inscripció. L'aforament a l'espai serà limitat. 

Espectacle: Pintant sardanes, ballant colors

Seguint amb el fil de la sardana, a les set de la tarda Cal Sitges acollirà l'estrena de l'espectacle Pintant sardanes, ballant colors, una proposta encapçalada per l'artista avinyonenc Quim Moya i la Cobla Jovenívola de Sabadell que tracta la sardana com a font d’inspiració. I com ho fa? Doncs apropant obres, pictòriques i musicals, tot enllaçant-les amb la creació contemporània de la mà de Moya.

La primera part presenta partitures relacionades amb obres d'art que tenen la sardana de leitmotiv. Paral·lelament, Moya esbossarà diferents obres cercant el traç dels pintors i compositors. La segona part se centra en el color i es basa en el cromatisme del país. L'avinyonenc, en aquesta ocasió, pintarà una obra original relacionada amb l'entorn on es realitza el concert. L'espectacle culminarà amb música i una pintura ràpida adaptada a la població en qüestió.

L'espectacle té un preu general de 10 euros (amb descomptes per grups d'edat) i es poden comprar a través d'aquest enllaç

Diumenge 11 d'abril

Cercavila bastonera

A les onze del matí i des del Parc de Can Cruselles, els Bastoners d'Artés faran un recorregut pels carrers principals del municipi per tal d'amenitar la jornada.

Cercavila gegantera

Un cop acabada la rua bastonera, serà el torn dels gegants de la vila, que recorreran el nucli del poble a partir de les dotze del migdia.

Hora del conte

Clara Gavaldà ja és una habitual en les activitats que s'organitzen per a públic infantil i familiar. Seguint en la seva línia, oferirà una sessió de contes a l'aire lliure (al Parc de Can Cruselles) a partir de les cinc de la tarda.

Tallers per a infants

La plaça del Kanal acollirà, de cinc a dos quarts de set de la tarda, una jornada de manualitats adreçada a nens i nenes a partir de 6 anys.

Espectacle: Déu va passar-hi en primavera

La proposta que tancarà les activitats presencials de la 60a Fira d'Artés porta per títol Déu va passar-hi en primavera i es tracta d'un concert-espectacle en el qual Pep Marquès, juntament amb la seva cobla, La Selestial, desgrana un repertori de sardanes de tota la vida i de sardanes inèdites. El fil conductor del xou (que començarà a les sis de la tarda i tindrà lloc a Cal Sitges) és insòlit i de ben segur farà passar uns moments entretinguts al públic assistent, que es trobarà immers en un seguit de situacions on podrà cantar i aprendre a ballar sardanes. 

L'espectacle té un preu general de 5 euros (amb descomptes per grups d'edat) i es poden comprar a través d'aquest enllaç