Unió de Pagesos dona suport a un projecte d'escorxador modular de baixa capacitat al Moianès

El sindicat considera que aquesta és una excel·lent proposta per donar resposta als ramaders que estan patint la falta d'escorxadors al territori

Una sala d'escorxador
Una sala d'escorxador | Olot Meats
Redacció
30 de març del 2021
Actualitzat a la 13:36h
Unió de Pagesos manifesta el seu suport al projecte d'escorxador pilot de baixa capacitat previst a la comarca del Moianès; una iniciativa comarcal que compta amb la implicació dels ramaders de la zona i la col·laboració d'entitats i administracions d'altres àmbits, i que donaria cobertura als ramaders de boví i oví i cabrum que, en aquests moments, s'han de desplaçar com a mínim 60 km per dur els seus animals a sacrificar.

El sindicat considera que aquesta és una excel·lent proposta per donar resposta als ramaders que estan patint la falta d'escorxadors al territori i la reducció d'espècies a què es dediquen els que encara queden actius. Una problemàtica que Unió de Pagesos ha denunciat en diverses ocasions al Departament de Salut i al Departament d'Agricultura i que el sindicat considera que es podria resoldre amb l’establiment d’equipaments de petita capacitat.

En aquest sentit, Unió de Pagesos troba necessari oferir el servei d'escorxador arreu del territori per tal de poder donar sortida a petites produccions que no tenen cabuda en els grans centres ja que no els és rendible modificar la seva programació de la feina per sacrificar pocs animals de diversos ramaders. Aquestes infraestructures de proximitat han d’evitar haver de transportar els animals a grans distàncies, econòmicament més car i logísticament més complicat. Amb aquests escorxadors de proximitat el sindicat considera que s’ha de potenciar el segell de venda de proximitat i circuit curt per potenciar també la venda directa en zones properes. D’aquesta manera s’afavoreix la continuïtat de les explotacions que es troben en zones allunyades de línies de transformació.

Per tal de poder tirar endavant i assegurar la viabilitat iniciatives d'aquest tipus, però, el sindicat alerta de la necessitat d'ajuts econòmics de tipus comunitari i estatal. El sindicat reclama que aquestes ajudes siguin incloses en els nous ajuts lligats a la nova PAC i que han d'anar dirigides no només per a posar en marxa aquests projectes sinó també per mantenir-los en funcionament i de manera que puguin complir les exigents normatives sanitàries tant de la Unió Europea com de l'Estat espanyol.

El sindicat recorda que l’activitat ramadera ajuda al manteniment del paisatge i la prevenció d’incendis, a més de tenir un impacte ambiental positiu.