La PAHC denuncia que Serveis Socials els nega l'acompanyament d'usuaris i que han patit actituds racistes

Aquest dimarts han tallat la carretera de Vic davant de la regidoria per mostrar el seu malestar i reclamar solucions

Tall de la carretera de Vic per part de la PAHC, aquest dimarts al matí
Tall de la carretera de Vic per part de la PAHC, aquest dimarts al matí | Pere Fontanals
30 de març del 2021
Actualitzat a les 14:08h
La PAHC Bages ha instat l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la regidora de Serveis Socials, Mariona Homs, a establir un protocol que els garanteixi poder acompanyar usuaris del servei quan aquests ho reclamin i que permeti depurar "actituds racistes" que asseguren haver detectat en algunes de les treballadores del departament.

Tot plegat ho han fet aquest dimarts al matí en què han tallat completament el trànsit viari a la carretera de Vic, davant de la regidoria, durant gairebé una hora. Una cinquantena llarga d'activistes de la PAHC s'han plantat a la carretera de Vic davant de l'edifici Infants i han fet sentir els seus càntics mentre el trànsit era desviat pels Mossos d'Esquadra i la Policia Local per vies alternatives.

La PAHC Bages denuncia que ja fa uns cinc anys que "sovint" els serveis socials, són un "territori hostil" per a moltes persones, tot i que són situacions que no són generalitzades i que no es donen per part de totes les treballadores socials de Manresa. Asseguren que "la majoria fa una feina impecable" d’atenció a les persones que fan ús dels serveis socials.

Tot i això, manifesten que fa anys que hi ha treballadores socials que neguen a les persones usuàries el seu dret a ser acompanyades per qui elles desitgin "sobretot quan l'acompanyant és membre de la PAHC". "L’acompanyament és una de les tasques més importants que fem a la PAHC Bages des de fa gairebé 9 anys", asseguren, "una tasca que no només fem als serveis socials, sinó que també fem a advocats d’ofici, reunions amb caps de zona de la banca...".

Per això consideren "surrealista" que a l’únic lloc on se'ls nega l’entrada sigui als Serveis Socials, una "situació greu" que vulnera el dret de les usuàries de serveis socials a ser acompanyades de qui elles desitgin i que impedeix la feina de traducció que molts cops fem a companyes que gairebé no parlen ni entenen el català.

A més consideren que aquesta postura "és fa persecució política" a la PAHC Bages, ja que un dels motius de no deixar-nos entrar "és el fet de ser de la PAHC, en un clar exercici de discriminació.

També denuncien actituds racistes

A més, a més, la PAHC també denuncia que en alguns casos s'han trobat amb actituds racistes d'alguna de les treballadores socials. La Yamilet, una usuària dels Serveis Socials originària de Cuba denuncia que es va trobar amb el fet desagradable que la treballadora li va respondre que si no es trobava a gust, "que tornés a Cuba".

En una situació similar es va trobar l'Aziza, que porta 30 anys vivint a l'Estat "i que sempre he treballat", però que un càncer als ronyons i problemes amb el cor l'han deixat amb un important grau de dependència reconeguda. "He sortit més d'una vegada plorant dels Serveis Socials pel to que he patit d'alguna treballadora que també s'ha negat a assistir-hi acompanyada per un membre de la PAHC", ha assegurat.

Definir un protocol

La PAHC assegura que "durant anys" han intentat consensuar un protocol amb la regidoria de Serveis Socials per estipular uns criteris per als acompanyaments. "Si ens diuen que els usuaris sempre han de tenir un mateix membre de la PAHC que els acompanyi, no hi tenim problema; si ens diuen que hi ha d'haver un consentiment escrit, tampoc...", afirmen, però encara que sempre s'han mostrat disposats a parlar-ne, "mai no ens n'hem sortit".

La PAHC assegura que "ens ha estat difícil" protestar per aquest fet, ja que "sempre esperes que finalment s'acabi arreglant" i que tampoc "no vols posar-te les treballadores socials en contra", però afirmen que "ja ens hem cansat de la situació".

Per això han tallat el carrer i han demanat a l'alcalde i la regidora un compromís de vetllar "per un tracte humà, de respecte i de no qüestionament" per part de les treballadores socials, a garantir "el dret dels usuaris a ser acompanyats durant la visita amb la seva treballadora social" i a millorar l'atenció telefònica, "que des de l’inici de la pandèmia està absolutament desbordada". 

Serveis Socials s'obre a parlar-ne, però respectant criteris tècnics

La regidora de Serveis Socials, Mariona Homs, ha explicat que no hi ha cap problema a que membres de la PAHC acompanyin persones usuàries "sempre que s'hagi de parlar de temes d'habitatge" i "procurant que sempre sigui la mateixa persona la que acompanyi l'usuari per evitar haver de repetir el que s'ha dit en reunions anteriors".

En aquest sentit, Homs, s'ha mostrat disposada a parlar-ne, però sempre respectant criteris tècnics. "Les tècniques que tenim a la regidoria són professionals en matèria de serveis socials i són elles les que han d'estipular els criteris de perquè una visita ha de ser o no ha de ser assistida", ha explicat.

La PAHC té a la seva disposició "una bústia" on poder escriure "per si no està d'acord amb un criteri o si, segons ells consideren que han de denunciar una actitud suposadament racista".