Fem Manresa es despenja del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica per la Covid

Acusa al govern de "confondre" els objectius del pla amb el seu programa i d'haver convertit una eina que havia de ser de participació en un seguit de "passar comptes"

Els regidors de Fem Manresa Jordi Trapé, Roser Alegre i Gemma Boix
Els regidors de Fem Manresa Jordi Trapé, Roser Alegre i Gemma Boix | Pere Fontanals
29 de març del 2021
Actualitzat a les 17:13h
"Fa mesos que advertíem en les reunions internes i en els successius plens de l'Ajuntament de Manresa que o canviava el funcionament del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica per la Covid o nosaltres acabaríem deixant-lo", ha explicat la portaveu de Fem Manresa, Roser Alegre, aquest dilluns en roda de premsa.

"Ens havíem marcat la segona taula de seguiment del pla, que es va celebrar el passat dijous, per traslladar a la nostra assemblea la qüestió de si ens despenjàvem de l'acord, i finalment així ho fem", ha completat el regidor Jordi Trapé.

Un pla creat per donar solucions municipals a la crisi de la pandèmia

El maig de 2020, davant la gravetat que prenia la pandèmia i les mesures que s'havien d'aplicar per intentar la seva contenció, els cinc grups municipals de l'Ajuntament van articular el Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa com una eina de participació per implementar solucions concretes a cadascuna de les àrees que s'anaven conformant.

"Per responsabilitat davant de la urgència", Fem Manresa va signar l'acord que va ser unànime. Al cap de pocs mesos, però, els anticapitalistes van començar a mostrar en els plens mensuals la seva desconfiança amb el seu funcionament. "El que al principi eren reunions setmanals de les comissions es va anar desdibuixant amb el temps i a dia d'avui pràcticament no n'hi ha", ha exposat Alegre.

També sobre la participació a les comissions se'n queixa Fem Manresa. "Vàrem presentar unes 120 propostes entre fiscals, d'habitatge o de polítiques públiques i no ens en van acceptar ni el 10%, però el pitjor és que tampoc no ens van dir perquè no integraven al pla la resta", es lamenta la portaveu.

La segona taula del pla, segons Fem Manresa

"Seguint la dinàmica de la presentació dels informes en els plens, la segona taula del pla s'ha convertit en un monòleg de l'equip de govern en què cada regidoria explicava els plans de futur de la seva àrea sense que tingués a veure amb les mesures contra la pandèmia", ha exposat Trapé. Aquesta és la mostra, segons el regidor, "que el govern confon els objectius del pla amb el seu programa de govern".

"El pla ha integrat les ordenances municipals i el pressupost de 2021 en la seva estructura, quan unes i l'altre són responsabilitat, només, del govern", ha exposat la presidenta del grup, Gemma Boix, i "el que havia de ser una eina de participació amb les seves comissions i les taules, s'ha convertit en un passar comptes del govern". Com a mostra, Trapé ha assegurat que de la reunió amb les entitats, que va durar una hora i quaranta minuts, les intervencions del govern es van allargar més d'una hora i quart.

També la periodicitat de la taula del pla, "que havia de ser cada tres mesos i que des de l'estiu passat no se n'havia fet cap", demostra, segons Fem Manresa, "la poca voluntat que sigui participativa". A la primera taula "érem una cinquantena de persones entre entitats i particulars, mentre que en aquesta segona n'hem estat 32, dels quals la meitat teníem vinculació amb l'Ajuntament", ha lamentat.

Seguirà treballant a les comissions ordinàries de l'Ajuntament

Davant de tot plegat, "i malgrat que hi apostàvem fortament com demostra el document que vàrem preparar amb cent vint propostes", Boix ha assegurat que el grup continuarà treballant a les comissions ordinàries de l'Ajuntament, però que deixarà de participar en els espais de treball del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa.

"Vàrem demanar un tancament digne del pla i un traspàs a la societat civil perquè es treballés de forma participada, però veient que el govern no ho fa possible i a més se'l fa seu, nosaltres ens en desvinculem", ha exposat la presidenta del grup.

"Després d'un any, entenem que ja no és un pla de xoc, sinó que és tot l'Ajuntament que s'ha d'adaptar a la nova realitat que ha provocat la pandèmia", ha finalitzat.