CatSalut ha instal·lat el 60% dels mòduls de reforç per a l'atenció primària a la Catalunya Central

Els darrers mòduls instal·lats aquesta setmana són a Moià i a Sant Joan de Vilatorrada

Instal·lació del mòdul a Sant Joan de Vilatorrada
Instal·lació del mòdul a Sant Joan de Vilatorrada | CatSalut
Redacció
26 de març del 2021
Actualitzat a les 17:09h
Catsalut ha posat en marxa el primer dels mòduls de reforç a l'atenció primària que es van començar a instal·lar al mes de febrer a la Regió Sanitària Catalunya Central. Es tracta del mòdul del CAP Osona. També la setmana que ve obre les seves portes el del CAP Anoia. Amb la posta en marxa es tanca un procés de gestió encetat fa uns mesos que ha implicat als ajuntaments, a l'ICS Catalunya Central, liderats per un projecte de Catsalut que busca millorar l'atenció primària en aquests moments de pandèmia.

El darrer mòdul que s'ha instal·lat és el de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) i el de Moià (Moianès) en un desplegament ampli a la Catalunya Central. En total es preveuen instal·lar en el decurs d'aquest primer semestre de l'any fins a 14 mòduls i a hores d'ara ja n'hi ha un total de 8 sobre el terreny. A més d'aquests dos últims i dels dos primers que es posen en funcionament a Vic i a Igualada també hi ha mòduls instal·lats a Calaf i Santa Margarida de Montbui (Anoia); Sant Fruitós de Bages; Puig-reig (Berguedà). I hi ha pendents els mòduls de Torelló (Osona); Vilanova del Camí (Anoia); Navarcles, Sallent i Santpedor i Gironella (Berguedà).

La instal·lació de cadascun d'aquests mòduls comporta l'ús d'una grua amb peces prefabricades portàtils que s'instal·len el mateix dia al costat del CAP. Després, un cop instal·lats, cal fer-ne les instal·lacions de subministraments i el mobiliari necessari per a la seva obertura. Els mòduls són espais situats com a annexos dels centres d'atenció primària i tenen com a objectiu desenvolupar l'activitat Covid i no Covid en circuits diferenciats, de manera que, allà on el CAP no ho permetia per dimensions, el nou espai adjacent permetrà atendre de manera diferenciada els casos sospitosos de Covid.

El desplegament de mòduls s'emmarca en el Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària, amb l'objectiu d'oferir més espai i confort a la ciutadana i crear circuits diferenciats entre Covid i no Covid. El Pla vol millorar l'accessibilitat i els processos, com també augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat.

Els mòduls instal·lats fins ara són el model L, de 45 metres quadrats coberts i 15 metres quadrats més en forma de pèrgola a l'exterior que farà les funcions d'espai d'espera. A l'interior hi ha un espai d'atenció per a pacients amb problemes respiratoris, dues unitats per a poder fer les proves PCR i també un d'atenció al pacient. Els nous mòduls disposaran de l'equipament mèdic necessari i també del mobiliari per a poder fer les funcions previstes. La posta en marxa de cadascun dels mòduls instal·lats és en un termini mig d'entre dues i tres setmanes.

Aquests mòduls estan destinats a ser situats en espais de titularitat de Salut o bé municipal, gràcies a la col·laboració entre el departament i els diferents ajuntaments. Actualment es treballa amb la idea que la permanència d'aquests mòduls serà d'entre dos i quatre anys, en funció de les necessitats de cada centre.