Castellnou estrenarà el cicle de concerts de Roger Illa per presentar el seu disc «7»

"7" s'ha interpretat amb instruments de teclat històric i fa referència a Les set últimes paraules de Crist a la creu de F.J. Haydn (1732-1809)

El pianista especialitzat en interpretació amb instruments de teclat històric, Roger Illa
El pianista especialitzat en interpretació amb instruments de teclat històric, Roger Illa | Promocional
Redacció
25 de març del 2021
Actualitzat a les 17:22h
L'església de Sant Andreu de Castellnou de Bages iniciarà, el proper Divendres Sant, la gira de presentació del disc 7, primera gravació del pianista especialitzat en interpretació amb instruments de teclat històric, Roger Illa. 7 fa referència a Les set últimes paraules de Crist a la creu de F.J. Haydn (1732-1809), obra encarregada per la confraria de la Santa Cova de Cadis per a la celebració del Divendres Sant i estrenada el 1787 a l'Oratori de la ciutat andalusa. L'obra, en la seva transcripció per a piano, està interpretada amb un instrument original de l'època, el piano de taula Érard & Frères, construït a París el 1805. El músic manresà presenta el disc realitzant set concerts al Bages, Moianès i Berguedà.
 
L'enregistrament es va dur a terme a l'església romànica de Santa Maria de Cornet (Sallent) buscant la sonoritat ideal per la proposta artística de Haydn. Roger Illa ha preparat aquest disc i aquests concerts, des de la Residència d'artistes Cal Gras d'Avinyó i els concerts de la Xarxa Testimoni Escènic, sorgida al voltant del suport a la producció dels pobles que en son membres, a més a més del suport de l'Ajuntament de Castellnou de Bages.
 
Un viatge introspectiu, amb moments de dubte i d'altres de llum i afirmació, a través d'un instrument amb unes qualitats tímbriques, una bellesa melòdica, uns efectes i uns colors harmònics molt diferents als pianos d'avui dia.
 
El projecte sorgeix de la bona acollida del concert a l'església Santa Cecília de Montserrat – Espai d'Art Sean Scully, programat el març de 2019 i sota la direcció artística del Pare Laplana, expert en conceptes d'art relacionats amb l'espiritualitat. Les paraules del monjo de Montserrat, animen al propi Roger Illa, a estudiar més a fons la peça de Haydn, la seva importància i també la transcendència de la música de l'època.
 
La portada del disc ha estat realitzada per l'artista i pintor Quim Moya i el llibret del cd es complementa amb els textos del jesuïta i teòleg Xavier Melloni i del doctor Rubén López Cano (Escola Superior de Música de Catalunya) amb "La música com accés al sagrat" i "Interpretació retòricament informada, tempesta, ombra i Haydn", respectivament.

"És una peça que va néixer de la meditació i que convoca a la meditació. A les seves mans, cada nota aconsegueix expressar els densos matisos que es troben condensats en aquestes Paraules. Ens regala una música que sana el dolor que tots portem dins" (Xavier Melloni, 2020, p.10).
 
Els silencis no són tan sols la mera absència de so: a les seves mans es converteixen en recursos expressius intensos plens d'emocions que no es poden expressar per altres mitjans. La bellesa de les línies melòdiques i dels seus contorns proporcionats se sacrifica en favor d'una fragmentació expressiva, d'accents espontanis, de diminuendos i rubatos sobtats que indiquen incertesa i dubte. Ens introdueixen en laberints impredictibles que ens deixen a mercè de la inquietud, fins que la següent exclamació o dissonància ens sobresalti de nou per instal·lar-nos davant de les nostres pors, fantasmes, culpes o dolces esperances (Rubén López Cano, 2020, p.14).
 
Per aquest disc, realitzat a foc lent buscant el màxim de qualitat i simplicitat, a part dels texts de Xavier Melloni i Rubén López Cano, també ha buscat l'expressivitat del fotògraf Xavier Gil i Dalmau, dels tècnics de so Joan Grados i Gerard Serratroy, i del dissenyador Jordi Repullés.
 
Per presentar el disc, sorgeix la idea d'oferir set concerts especials en pobles petits de la Catalunya Central, durant els mesos d'abril i maig de 2021.
 
Agenda dels concerts de presentació
 
1. Divendres Sant, 2 d'abril a les 19.30h a l'església de Sant Andreu de Castellnou de Bages
2. Diumenge 18 d'abril a les 18h a l'església de Sant Antoni Maria Claret de Sallent
3. Divendres 23 d'abril a les 20h a l'Espai Hemalosa de Santa Maria d'Oló
4. Dissabte 24 d'abril a les 18h a l'Espai Santa Eulàlia de Gironella
5. Dissabte 8 de maig a les 20h a la Sala 2 de Gener d'Artés
6. Diumenge 9 de maig a les 19h a la sala El Centru de Cabrianes
7. Dissabte 22 de maig a les 18h a l'església de Santa Maria de Cornet (Sallent, Bages)