reconeixement

Sabadell lliura la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Pere Casaldàliga

La neboda del bisbe recull el reconeixement

per Albert Hernàndez, 24 de març de 2021 a les 08:34 |
La medalla al Mèrit Ciutadà | Ajuntament de Sabadell / Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les portes de la sala de plens de l'Ajuntament de Sabadell han reobert aquest dimarts a la tarda, després de mesos tancades, per a una cita especial: s'ha lliurat la medalla del Mèrit Ciutadà a títol pòstum a Pere Casaldàliga i Pla. En un acte de record al religiós nascut a Balsareny i a la tasca que va fer a la ciutat, abans de marxar al Brasil, on va morir el passat mes d'agost

En un acte, amb limitació de públic per la situació de pandèmia, s'ha fet repàs de la trajectòria de Casaldàliga, però sobretot de la labor que va dur a terme a la capital vallesana. El pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, ha posat l'accent en "la realitat social dura que va tocar per primera vegada" al municipi, amb "fàbriques, obrers i pobresa", entre d'altres, i "les dificultats d'escoltar i aconsellar a les persones" que manifestava, ha dit Soler. 

 

Le neboda amb la medalla rebuda de mans de l'alcaldessa Foto: Ajuntament Sabadell / Juanma Peláez


"Sabadell li va ser una forja i el va començar a modelar per tota la seva vida" i ha afirmat que l'homenatge és "merescut" per la tasca "educativa, cultural i social". La neboda del religiós, Glòria Casaldàliga, ha llegit una de les cartes que va enviar "el bisbe Pere" el gener de 1956, durant la seva etapa a Sabadell, en què resumeix "la seva activitat". "Va combinar amb harmonia diferents aspectes: el seu treball pastoral, educatiu i cultural i la feina pels més desfavorits. Per molts sabadellencs és recordat com el professor que trencava esquemes", ha afegit. 


L'alcaldessa, Marta Farrés, ha compartit "dues de les reflexions" de Casaldàliga de les "gairebé 50 obres" que "transmeten els valors que avui recordem: "Només qui s'aventura es pot equivocar" i "al final del camí em diran, has viscut, has estimat i jo, sense dir res, obriré el cor ple de noms"". 
 

La neboda de Casaldàliga durant el seu discurs Foto: Ajuntament Sabadell / Juanma Peláez


Un homenatge forjat en un ple 

El reconeixement a Casaldàliga dona compliment a una moció aprovada en el ple del passat mes de febrer i dins el primer semestre del nou any. La iniciativa va néixer d'una proposta d'ERC, conjunta amb Junts per Sabadell (JxS), que va aconseguir el quòrum de la Junta de Portaveus del passat mes de setembre. 

Casaldàliga, nascut a Balsareny, va tenir una relació important amb la població vallesana, ja que va ser on va començar la seva tasca com a sacerdot l’any 1952. Va exercir també de professor, fent una tasca social molt important durant més de sis anys, la qual va marcar la seva trajectòria posterior.

 

Participació