Les Jornades Lacetània s'obren parlant d'educació confinada en un acte retransmès per streaming

Alumnes i professors del cicle de grau superior en Manteniment Electrònic es van ocupar de la part tècnica de l'acte

Preparació de les Jornades Lacetània
Preparació de les Jornades Lacetània | Lacetània
Redacció
23 de març del 2021
Actualitzat a les 16:01h
Les 35enes Jornades Lacetània es van inaugurar de manera oficial ahir a la tarda, en un acte adaptat a la situació de pandèmia que es va poder seguir en directe per YouTube. La Sala 2000 del centre manresà presentava un aspecte inusual, sense públic i només amb la presència de les autoritats i d'un grup d'alumnes i professors del cicle formatiu de grau superior en Manteniment Electrònic que es van encarregar de la retransmissió de l'acte.

El director de l'institut Lacetània, Francesc Delis, va destacar la importància de mantenir les jornades tot i la situació actual. Sílvia Gratacòs, presidenta de la Fundació Lacetània i de la Cambra de Comerç de Manresa, va felicitar el centre i va expressar el desig que en la propera edició ja es pugui recuperar "aquest contacte humà que tant trobem a faltar". Marc Aloy, alcalde de Manresa, va remarcar la importància de l'Institut Lacetània per a la ciutat de Manresa, a qui va qualificar com "una referència en formació professional i en la connexió entre la formació i les necessitats del teixit empresarial". Per últim, Ferran Aguilera, en representació dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central, va afirmar que aquestes jornades "són una mostra del treball de qualitat que es fa a l'Institut Lacetània".

La conferència inaugural va anar a càrrec de Ramon Barlam, mestre, professor i especialista en les TIC i atenció a la diversitat, que va parlar sobre els canvis que les innovacions digitals han portat a la nostra vida, i molt especialment en l'àmbit educatiu. Barlam va fer una xerrada interactiva que va aprofitar les possibilitats que ofereix la tecnologia per fer preguntes a les persones que la seguien des de casa seva, sobre com havien viscut el confinament i molt especialment en tot allò relacionat amb l'aprenentatge i l'educació. El ponent va criticar que l'educació s'està convertint en un bé de consum i va assenyalar que aquesta pandèmia ha esdevingut una oportunitat per plantejar noves maneres de treballar que trenquin amb l'ús abusiu dels llibres de text i les presentacions en Power Point.

Primer dia de Jornades

Durant el primer dia de Jornades, els alumnes del Lacetània van poder seguir xerrades tan interessants com les de Dominica Díez, cap de la unitat de Joc Patològic i Addiccions de la Divisió de Salut Mental d'Althaia, que va parlar de l'ús de dispositius digitals amb finalitats d'oci i va donar algunes dades preocupants sobre l'augment d'addiccions als jocs on line entre els adolescents i de les conseqüències que això comporta.

Una altra ponent destacada va ser Selva Orejón, de l'empresa Onbranding Consultors, que s'ha fet famosa per haver destapat l'escàndol del Barçagate i que va parlar als alumnes sobre el ciberassetjament.

Durant tota aquesta setmana, les Jornades Lacetània reflexionaran sobre "La vida en línia", analitzant com ha canviat la nostra manera de viure (de relacionar-nos, de comprar, de gaudir de l'oci, de treballar, etc.) al llarg del darrer any, com a conseqüència de la pandèmia de covid-19. Entre els ponents que hi participaran hi ha Liliana Arroyo, sociòloga, col·laboradora de Catalunya Ràdio i autora del llibre "Tu no ets la teva selfie"; Ricard Sabata, matemàtic i programador, que parlarà sobre la intel·ligència artificial i com aprenen les màquines; o Josep M. Mallarach, geòleg especialista en temes ambientals i gestió d'espais naturals protegits, que farà una ponència sobre la relació global entre l'home i la natura enfront del món digital. També hi participaran els Mossos d'Esquadra parlant sobre ciberassetjament, o GVC Gaesco amb una xerrada sobre els sistemes monetaris digitals.