El govern de Manresa aprova el PAM 2019-23, que incorpora 25 objectius estratègics i 250 actuacions

Redacció
19 de març del 2021
Actualitzat a les 16:20h
El ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous
El ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous | Pere Fontanals
El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous el Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2020-2023, el full de ruta de l'acció municipal per aquest mandat que recull els compromisos del govern de la ciutat amb la ciutadania. Hi han votat a favor els grups que conformen el govern municipal, ERC i JxM, mentre que C's s'ha abstingut i PSC i FEM hi han votat en contra.

El pla aprovat s'estructura en cinc eixos —Manresa, ciutat verda i sostenible; Manresa, ciutat dinàmica i d'oportunitats; Manresa, ciutat de trobada i acollidora; Manresa, ciutat cívica, propera i compromesa; i Manresa: capital— que es desenvolupen amb 25 objectius estratègics i 250 actuacions.

El document base del pla, elaborat durant la segona meitat del 2019, es va redactar a partir de l'acord subscrit entre les dues forces polítiques que formen el govern de la ciutat (ERC i JxM), de les previsions dels programes i plans transversals municipals de diverses temàtiques previstos per als propers anys i de les aportacions dels diversos serveis municipals.

Posteriorment, entre els mesos de gener i març de 2020, va tenir lloc el procés participatiu de debat ciutadà que havia de completar l'elaboració del PAM, però la redacció definitiva del Pla va quedar aturada per l'esclat de la pandèmia del coronavirus. En aquest procés, van tenir lloc quatre sessions temàtiques participatives a l'entorn dels eixos del Pla, que van aplegar més d'un centenar d'assistents, i es va posar en marxa la web del PAM (www.manresa.cat/pam) on més d'un miler de participants van poder valorar cada una de les mesures i fer observacions, propostes o suggeriments.

Aquest punt, el de la participació, ha estat el que ha protagonitzat les intervencions al ple dels grups de l'oposició. El portaveu del PSC, Felip González, ha assegurat que no li sembla "honest" parlar de participació, ja que "a primera vista no em sembla veure en el document cap aportació de la ciutadania". Per la seva part, la presidenta de Fem Manresa, Roser Alegre, ho ha exemplificat amb el fet que la tècnica de participació "ha marxat a un altre ajuntament no sí que hi creuen", en referència a Sabadell.

Un altre dels elements fonamentals que s'han tingut en compte a l'hora d'elaborar el PAM ha estat l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, aprovada per l'ONU el 2015 i que es desplega en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals. Cada una de les actuacions del PAM està alineada amb aquests ODS, refermant el compromís de l'Ajuntament de Manresa amb l'Agenda 2030.

A més a més, el maig de 2020 tots els grups municipals van signar l'acord de les Bases per a un Pla Local per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, amb mesures distribuïdes en els àmbits més afectats per la pandèmica i que han estat desenvolupades des d'aleshores, i recollides en informes mensuals des del mes de juny dels quals hem anat donant compte en cada un dels plens que hem celebrat des d'aleshores. Per això es va fer també una revisió del document inicial del PAM tenint en compte els efectes de la crisi social i econòmica derivada de la crisi sanitària de la Covid-19.

El PAM 2020-2023 de Manresa disposa d'una eina principal de seguiment que és la pàgina web que està activa des del gener de 2020 i que va ser un dels instruments destacats en el procés de participació que es va portar a terme en relació al Pla. A més a més, s'articularan altres vies de seguiment que permetin fer-ne un balanç periòdic del grau de compliment.

Cada una de les actuacions tindrà una fitxa específica per facilitar-ne el seguiment a partir d'indicadors que permetin mesurar el seu nivell de desenvolupament, el calendari previst d'execució o el pressupost assignat en els casos que això sigui factible. A més, cada una de les accions previstes es vincularà tant amb els diversos plans municipals com amb els ODS de l'Agenda 2030.

El document es pot consultar en aquest enllaç.