«Saps quin és el millor dentista especialista per als teus fills?»

A l'hora d'escollir un odontòleg, molts pares es pregunten quin és millor especialista per als seus fills i quina diferència hi ha entre un odontòleg general i un odontopediatra. T'ajudem a descobrir els avantatges d'aquest últim!

Consulta d'odontopediatria
Consulta d'odontopediatria | CSJ
NacióManresa
24 de març del 2021
Actualitzat a les 19:43h
Una de les claus que et garantirà que el teu fill o filla estigui en bones mans és que el professional odontòleg tingui l'especialitat d'odontopediatria, ja que tindrà els coneixements específics sobre la dentadura d'un infant i sobre com tractar-lo perquè se senti a gust i relaxat a la consulta. És el cas de l'Institut d'Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep de Manresa que compta amb professionals especialitzats en aquest àmbit. 

L'equip d'odontopediatres de l'IOMA, per exemple, amb l'objectiu d'ajudar els infants a perdre la por i a familiaritzar-se de manera progressiva amb un espai nou per a ells, realitzen visites d'adaptació perquè els nens i les nenes s'acostumin a la Clínica. També se'ls mostra el material i les eines de què disposa l'IOMA perquè d'una manera didàctica entenguin què se'ls farà. Això permet als professionals poder començar amb tractaments més senzills i, més endavant, fer els més complexos. D'aquesta manera, els nens van guanyant confiança i, com a conseqüència, se senten a gust i relaxats quan han d'anar a la consulta. 

La importància de la salut bucal durant la infància

La cura de la salut bucodental és de cabdal importància durant els primers anys de vida fins a l'adolescència, moment en què generalment ja han sortit totes les dents. L'odontopediatra, a més de tractaments dentals, també fa educació i prevenció dental amb l'objectiu d'ajudar-los a mantenir una boca i unes dents sanes des de la infantesa per evitar i prevenir l'aparició de certes patologies dentals en edats adultes. 

Després del naixement d'un nadó, es recomana visitar l'odontopediatra per primera vegada quan li comencen a sortir les primeres dents de llet, que sol ser durant el primer any de vida. D'aquesta manera, s'establiran les pautes per a la seva higiene dental i se li anirà controlant el desenvolupament bucal, així com també, l'erupció de totes les dents de llet, que són tan importants com les dents definitives. Si tot és correcte, es recomana fer una visita anual.

Tenir cura de les dents de llet és de vital importància. Cada una té la seva funció (incisives, canines i molars) i, per exemple, no ens serveixen només per menjar i mastegar, sinó també ens ajudaran en el desenvolupament de la parla i la pronunciació. I no s'ha d'oblidar la importància d'una bona higiene i raspallat, ja que en les dents de llet també hi poden aparèixer càries. La càries avança molt ràpid en els nens i s'ha de tractar per evitar infeccions. Cal portar a terme el tractament per evitar extreure la dent, el que provocaria problemes posteriors, com la falta d'espai o maloclusions.

L'ortodòncia en infants

En el cas de l'IOMA, una altra de les claus de l'èxit és el treball coordinat de l'odontopediatra amb altres especialistes de l'odontologia, com és el cas dels ortodontistes. I és que durant l'etapa de la infància i l'adolescència, l'odontopediatra també pot detectar si hi ha alteracions en el desenvolupament de les dents i dels maxil·lars, que es pot corregir amb l'ajuda d'ortodòncia.

L'ortodòncia és un tractament amb aparells (brackets o alineadors) que té per objectiu aconseguir la correcta posició de totes les dents, en relació als maxil·lars i l'articulació que els uneix, per tal d'assegurar el correcte funcionament del sistema masticatori de cada persona. Igualment, l'ortodòncia també busca aconseguir un equilibri de la boca i la cara, i millorar l'estètica facial. 

 
Vols més informació sobre els serveis de la Clínica Sant Josep?