DO Pla de Bages i Bages Turisme presentaran la nova Ruta del vi als Fòrums territorials d'Enoturisme

La Ruta del Vi de la DO del Pla de Bages acollirà el fòrum dins del cicle de sessions que s'ha estat realitzant a tot el territori català

Tast d'olis al Celler el Molí de Collbaix
Tast d'olis al Celler el Molí de Collbaix | Carles Fortuny
Redacció
18 de març del 2021
Actualitzat a les 11:48h
El proper dilluns, la nova Ruta del vi de la DO Pla de Bages acollirà el Fòrum territorial d'enoturisme dins del cicle de sessions que s'ha estat realitzant durant el mes de març a tot el territori català. 

L'Escola d'Enoturisme de Catalunya està organitzant des del mes de febrer i de manera telemàtica les sessions dels Fòrums territorials d'Enoturisme, que s'emmarquen en l'estudi de necessitats formatives per a detectar quines són les activitats i accions que el territori català detecta com a prioritàries per al futur del sector enoturístic català. 

En el cas del Pla de Bages, Bages Turisme i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages hi presentaran també la nova Ruta del vi de la DO Pla de Bages amb l'objectiu de donar-la a conèixer als agents enoturístics del territori. 

El fòrum virtual  serà el proper dilluns 22 de març de 10h a 12:30h, on hi estan convidats els cellers de la DO Pla de Bages i també restaurants, botigues de vins, allotjaments i empreses de serveis turístics que apostin per l'enoturisme i vulguin adherir-se a la ruta del vi de la DO Pla de Bages.  

L'objectiu del fòrum és:

- Presentar la Ruta del vi de la DO Pla de Bages als agents del sector turístic que tinguin interès per a esdevenir-ne membres.  
- Aprofundir en les dades recollides en les entrevistes que s'han fet amb experts i amb l'enquesta en línia del territori i les dades respecte el global de país.
- Intercanviar opinions i focalitzar en els aspectes més rellevants de cada territori, amb la participació dels cellers, cooperatives, restaurants, botigues de vins, allotjament i empreses de serveis turístics.

A partir del 24 de febrer i durant tot el mes de març han tingut lloc, de manera telemàtica, les sessions dels Fòrums territorials d'Enoturisme, que s'emmarquen en l'estudi de necessitats formatives per a detectar quines són les activitats i accions que el territori català detecta com a prioritàries per al futur del sector enoturístic català.

A través dels grups de treball dissenyats per a cada territori enoturístic, l'Escola d'Enoturisme de Catalunya inicia les actuacions territorials que permetran conèixer de primera mà les realitats empresarials dels actors de cada territori i les necessitats de formació que aquests identifiquen. 

L'estudi de la Diagnosi de les necessitats formatives de l'Enoturisme a Catalunya que impulsa l'Escola d'Enoturisme de Catalunya a través de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, amb el suport del Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc de la convocatòria de Programes de Suport al Desenvolupament Local arriba a cada territori amb la realització de Fòrums territorials localitzats al voltant de cada ruta. 

Fins ara a l'estudi s'han realitzat entrevistes a experts del sector, ha incorporat els resultats d'una passació d'enquesta específica per activitat empresarial i relació amb l'Enoturisme i amb la integració d'aquest resultat, ens apropem a cada territori vinculat a una ruta vitivinícola per a realitzar uns Fòrums territorials.

Objetiu dels Fòrums

L'objectiu principal dels Fòrums és que els actors puguin valorar els resultats del fet fins ara des de la seva visió, i sobretot per conèixer i contrastar quina és la seva realitat empresarial, què troben a faltar al territori des d'un punt de vista del desenvolupament enoturístic del mateix i en quina mesura la formació els pot ajudar a avançar, a capitalitzar experiència i a preparar-se pels anys vinents.

La finalitat d'aquest treball és disposar d'una informació de base sòlida de la situació de les empreses i els seus plans de desenvolupament empresarial, que ens permeti per millorar l'encaix de l'oferta formativa del sector amb les necessitats dels cellers i els operadors de turisme dels territoris que volen ser enoturístics. Així, s'analitzarà la realitat del sector a Catalunya, s'identificaran els reptes de present i de futur que es plantegen, quines implicacions tenen  en l'àmbit de  competències dels professionals del sector i, finalment, quines són les necessitats formatives que se'n deriven i fins a quin punt l'oferta formativa actual s'hi ajusta i què és el que caldria prioritzar.

L'estudi que involucra tots els actors de l'enoturisme a Catalunya, a través d'aquest grup motor que anirà fent el seguiment, contrast i validació de resultats (del qual formen part l'INCAVI, l'INNOVI, les patronals l'AVC, l'AECAVA, l'ACAVE, les diferents Rutes enoturístiques i altres interlocutors de l'enoturisme al territori), a través del contacte amb totes les  DO  de Catalunya i del treball de camp que es durà terme entre cellers i operadors turístics de les diferents zones d'influència enoturística.