Tigre de Paper compleix 10 anys radicalitzant lletres i fomentant la consciència crítica

L'editorial manresana s'ha convertit en un referent del pensament crític del país, amb projectes com la Fira Literal, la revista Catarsi o la col·lecció acadèmica Bellaterra

Marc Garcés i Arnau Carné, de Tigre de Paper
Marc Garcés i Arnau Carné, de Tigre de Paper | Pere Fontanals
17 de març del 2021
Actualitzat el 18 de març a les 8:54h
Les lletres són radicals quan es disposen d'una certa manera. El pensament crític només s'assoleix des de la radicalitat, qüestionant el concepte des de la seva arrel. La majoria de vegades, però, es necessiten eines, eines en forma de lletres radicals.

"Les conseqüències de la crisi del 2008 va fer despertar moltes consciències, va fer que molta gent es formulés preguntes que fins llavors no s'havia plantejat" raona Arnau Carné, soci fundador de l'editorial manresana Tigre de Paper, "però no hi havia una bona oferta de llibres en català, ni per a les persones conscienciades i compromeses, ni per als que volien dotar d'arguments el seu incipient pensament crític".

Aquesta va ser la llavor, ara fa 10 anys, de la creació de la cooperativa que acollia, inicialment, l'editorial Tigre de Paper. La guerra justa acaba de començar, de Miquel López Crespi, Tropel, una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia, de Carlos Medina Gallego, i Harraga, d'Antonio Lozano, donaven el tret de sortida a l'experiència el setembre de 2011. "Vàrem començar amb uns títols que poguessin arribar a un model de públic ampli, per això els primers títols que vàrem editar eren novel·les o assajos novel·lats, que servissin de reforç per al lector conscienciat o d'introducció per al lector no activista".

Les obres d'assaig van arribar amb els següents títols, tant amb traduccions de llibres de capçalera, com amb escrits editats ex profeso per tractar un determinat tema. "Ara és quan notem que hi ha més demanda d'assaig, més persones receptives a llegir nous recursos", explica Marc Garcés, coordinador editorial de Tigre de Paper, "hi ha més politització de la societat arran del tema nacional, de l'auge del feixisme, però també del feminisme, l'ecologisme i els moviments socials".

Embrió de noves iniciatives

Però en aquests 10 anys, l'experiència de Tigre de Paper no s'ha quedat refugiada només en l'edició de llibres de pensament crític. La Fira Literal a Barcelona compleix 6 anys només aturada per la pandèmia. La fira, tot un referent en el món literari de la capital catalana, ha arribat a aplegar 80 editorials i 10.000 persones de públic. "Hem aconseguit que estigui a l'agenda de les editorials entre Sant Jordi i Nadal, que són les dues dates principals de venda, partint d'una inicis en que no vàrem obtenir gaire suport institucional", expliquen.

A més a més, en l'edició de 2019 van impulsar la LiteralPro, la part professional de la fira, amb 40 editorials de pensament crític de tot el món, per fomentar l'intercanvi editorial, les aliances i crear xarxa.

Com la revista Catarsi, que s'ha convertit en un referent dels articles d'anàlisi crítica i que també els serveix per sondejar noves propostes i de viver de propostes editorials més extenses. Amb la seva imatge molt acurada i una estètica moderna, convida a entrar-hi i quedar-s'hi.

L'últim projecte nou que ha entrat en aquest niu d'idees és l'adquisició del fons de la col·lecció Bellaterra de llibres més acadèmics d'antropologia i ciències socials. "Aquesta línia és molt més específica, molt més propera al llibre de referència de l'àmbit universitari, i és en castellà, de manera que arribem a tot l'Estat i als països de parla hispana d'Amèrica", explica Carné.

L'esclat de la pandèmia ha fet que aquest aniversari sigui una mica estrany, però des de Tigre de Paper confien en la celebració d'aquests 10 anys de la mà de Propaganda pel Fet, que en fa 25, amb una jornada de debat cultural de cara al mes de juny. Però tal i com van les coses, ja es confirmarà més endavant.