Vic

Els judicis penals de Vic se seguiran celebrant a Manresa mentre no hi hagi un espai adient

El CGPJ manté la suspensió i veu "raonable" esperar a la finalització de les obres per concentrar tots els jutjats de la ciutat en un sol edifici

El jutjat penal de Vic estava a uns baixos al carrer Doctor Junyent. | Josep M. Montaner
per Osona.com, 11 de març de 2021 a les 15:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit mantenir la decisió de suspendre la celebració dels judicis penals a Vic "mentre no es garanteixi un espai d'audiències adient". De fet, des del 30 de setembre de 2019 ja no se celebren judicis penals a la capital d'Osona per les "deficients condicions de les dependències en les quals es desenvolupaven les audiències" i, ara, el CGPJ ha traslladat al Departament de Justícia el nou acord. La Sala de Govern del TSJC considera "raonable" esperar que finalitzin les obres per concentrar tots els jutjats de la ciutat en un sol edifici per "valorar novament si es reprenen els desplaçaments dels jutges del Penal de Manresa".

El passat 26 de gener la Sala de Govern del TSJC va acordar mantenir la suspensió dels desplaçaments dels tres jutjats penals de Manresa per la celebració de judicis orals a la ciutat de Vic "mentre no es garanteixi un espai d'audiències adient". Ara, la Comissió Permanent del CGPJ ha resolt donar trasllat de l'acord al Departament de Justícia.


Segons informa el CGPJ, aquesta situació s'allarga des del setembre de 2019, quan el TSJC va decidir suspendre els desplaçaments a instàncies de la Junta de Jutges del Penal de Manresa "davant de les deficients condicions de les dependències en què es desenvolupaven les audiències".

Tot i que la Generalitat va informar el passat 30 de novembre al TSJC que s'havien dut a terme diverses actuacions per revertir la situació, entre elles l'habilitació d'una sala multiusos dotada de la infraestructura tecnològica adequada, la Junta de Jutges de Vic s'hi ha pronunciat en contra. Segons expliquen, "les sales disponibles ja són utilitzades diàriament" pels jutges de Vic i la sala multiusos "només pot ser utilitzada per diligències d'instrucció i audiències prèvies".


A més, relaten a través d'un comunicat, la Junta de Jutges de Vic recorda que la seu dels jutjats de Vic "no compta amb espais adients per al trasllat de presos preventius o detinguts des del vehicle policial als calabossos, que ha de fer-se a la via pública". També critiquen que "les mesures sanitàries adoptades com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus han suposat la limitació d'assenyalaments diaris a cada sala i, fins i tot, la clausura d'alguna d'aquestes, de dimensions reduïdes i sense finestres".

Davant d'aquesta situació i tenint en compte que el proper 30 de setembre està prevista l'entrada en funcionament del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Vic i que la Generalitat ha anunciat que "en breu" s'iniciaran les obres per concentrar tots els jutjats de Vic en un sol edifici, la Sala de Govern "considera raonable esperar que finalitzin aquests treballs abans de valorar novament si es reprenen els desplaçaments a Vic dels jutges de Manresa".

 

Participació