La Fiscalia investiga per delicte d'odi els agredits quan penjaven una estelada l'any 2018 a Manresa

Es mostren contrariats amb la decisió de la Fiscalia d'assumir l'acusació d'uns agressors "que tenen antecedents per tràfic de drogues, agressions per ideologia i violència masclista..."

Els agredits entrant als jutjats de Manresa aquest dijous
Els agredits entrant als jutjats de Manresa aquest dijous | Pere Fontanals
11 de març del 2021
Actualitzat a les 19:37h
Els 13 antifeixistes que el 29 de juliol de 2018 es van veure implicats en l'agressió de quatre coneguts ultres del Bages després d'haver penjat una estelada a la plaça Onze de Setembre de Manresa, declaren aquest dijous al matí als jutjats de Manresa en la seva doble condició d'acusats i de denunciants de l'agressió que van patir 7 d'ells. Els altres 6 ho fan en condició de testimonis dels fets.

Una trentena de persones convocades per col·lectius independentistes i antifeixistes s'han concentrat als jutjats per donar-los escalf. Bages pels Drets Civils, el Consell Local per la República, Manresa Antifeixista, Arran, Endavant, la CUP, l'Assemblea, SEPC i Poble Lliure, han donat suport a la convocatòria.

"Com acostuma a ser normal, quan els feixistes porten a terme una agressió, ells també presenten denúncia perquè sigui vist com una baralla entre contraris, però el que va passar el juliol de 2018 va ser una agressió d'ells cap a nosaltres amb pals i una escala", explica Jordi Trapé, regidor de Fem Manresa i una de les persones agredides. "Fins i tot un dels agredits va haver de ser intervingut quirúrgicament del genoll", concreta.

El fet que més els contraria és que la Fiscalia d'acusar-los d'un delicte d'odi, "quan els agressors tenen antecedents per tràfic de drogues, agressions per ideologia i violència masclista...", explica Trapé. Una altra de les persones agredides, Jordina Rotcher, raona que "els moviments antifeixistes i els moviments socials sempre estem en el punt de mira de la Fiscalia" per explicar l'acusació de la Fiscalia.

Els quatre agressors ultres també estan acusats de diversos delictes. Ells van declarar a principis de setmana. En aquest sentit, els agredits reclamen una indemnització i que se'ls condemni per un delicte d'odi "ja que la seva agressió va ser ideològica".

Els 13 antifeixistes es limitaran a corroborar la seva declaració en seu policial i s'acolliran al seu dret a no declarar davant les preguntes de fiscalia i de l'acusació particular.

Quatre feixistes molt coneguts a la comarca

El vespre del 29 de juliol de 2018, un grup convocat per CRD i antifeixistes es van trobar a la plaça Onze de Setembre de Manresa per tornar a penjar l'estelada en uns temps en què era freqüent que els espanyolistes la despengessin. Mentre eren allà, quatre coneguts ultres de la comarca, Raul Macià, que es trobava en tercer grau d'una condemna per robatori amb violència i tràfic de drogues, Tony NN, acusat de l'agressió de Lledoners, i dos feixistes més que havien participat en diverses accions punibles, van passar en cotxe i van proferir insults als independentistes, però l'acció no va anar més enllà per la intervenció de la Policia Local de Manresa.

Més tard, però, quan gran part dels CDR ja havien tornat cap a casa i només en quedaven 13 a la zona, el cotxe va tornar i els ultres van sortir amb pals i una escala que van fer servir per agredir-los. Com a conseqüència dels fets, set independentistes van resultar ferits. Tres van ser atesos al mateix lloc per l'ambulància del SEM, que en va haver de traslladar dos a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa.